Tuesday, November 12

Windows Phone creste cu 156% in Q3/2013

Cifrele IDC cu privire la piata de smartphone arata o crestere de 156% a Windows Phone in trimestrul 3 al anului curent. Cresterea este justificata de procentul inca mic la nivelul cotei de piata insa arata o directie buna pentru ecuatia Microsoft-Windows Phone-Nokia Lumia. Modelele Lumia 925 si 1020 sunt chiar ok si la fel de performante si interante ca modelele mai notorii ale concurentei Samsung si Apple.

Terminalele cu Windows sunt inca minoritare ca prezenta in oferta operatorilor, iar aici este pricipalul aspect unde Microsoft trebuie sa ia atitudine. O privire pe site-ul Vodafone Romania arata ca in oferta exista doar 8 modele de telefoane cu Windows 8, in timp ce exista 39 de modele cu Android si 17 tipuri de iPhone disponibile. Prin urmare, piata nu are o prea mare libertate de alegere pentru terminalele Windows.
Un factor de crestere pentru Microsoft ar putea fi integrarea terminalelor Windows Phone 8
in proiecte de mobilitate alaturi de servicii precum Office 365, CRM Online (exista apps dedicat), Yammer etc. Microsoft ar putea profita de pozitia buna, in mediul enterprise, pe alte tehnologii ca sa promoveze intens Windows Phone, mai ales in contextul schimbarii de strategie si orientarii catre dispozitive si servicii. De asemenea, numarul aplicatiilor disponibile in Windows Store este in crestere, iar lumea incepe sa gaseasca mai tot ce are nevoie.


Android ramane lider pe volum, cu o cota de piata de cca 80% pentru Q3, iar iOS atinge o valoare de cca 12% cu o relativa racire a interesului pentru iPhone, in ciuda vanzarilor de 9 milioane modele C si S in primul weekend post lansare. La nivel general, piata a crescut cu cca 39% si pare ca toate lumea isi doreste un telefon inteligent, indiferent de varsta, sex, ocupatie si locatie geografica. Nu stiu care este ritmul subscriptiilor pentru abonamente/extraoptiuni de date dar operatorii mobili vor face avere in acest ritm.