Realitatea este ca piata de Business Services Outsourcing s-a dezvoltat accelerat in ultimii 10 ani nu doar in Romania ci in toata Europa Centrala si de Sud-Est. La nivel de regiune, domeniul are peste 350.000 de angajati, dintre care 110.000 doar in Polonia, tara cea mai bine pozitionata, de altfel.
Conform studiului anual realizat de Tholons (Top 100 Outsourcing Destinations) orasele reprezentative ale regiunii au urcat ca pozitionare in 2013 fata de 2013. In premiera, Cracovia (al doilea oras ca marime din Polonia) a intrat in Top 10, fiind alaturi de Dublin singurele orase europene. Bucurestiul ocupa locul 44, precedat fiind de Praga-locul 17, Budapesta locul 22, Brno - locul 30 si Varsovia locul 36. Bulgaria și Ukraina vin tare din urma, capitalele Sofia și Kiev ocupand pozitiile 55 si 60.
Prin urmare, Romania nu are o situatie privilegiata in ciuda imaginii de mare succes national. Pe piata locala, activau in sectorul Business Services Outsourcing cca 10.000 de angajati in 2009, iar numarul a crescut la 35.000 in 2011. Probabil in 2013, sectorul a depasit 50.000 de angajati, daca avem in vedere cresterea preconizata de cca 20% anual.
Concurenta pricipala o reprezinta Ukraina si Bulgaria, cu precadere pe segmentul R&D si IT Outsourcing, ambele tari avand un invatamant superior cu traditie. Cine a trecut pe centura Sofiei a remarcat cu siguranta centrele unor multinationale din IT, similare celor din platforma Pipera. Mai mult, castiga tot mai multa importanta orasele de tier 2 din tari precum Polonia (Cracovia si Wroclaw) si Cehia (Brno). In mod surprinzator, Cluj Napoca care a intrat in top anul trecut, in 2013 nu a mai fost prezent.
Evident, oportunitatile raman atat vreme cat mediul universitar livreaza absolventi, iar costul muncii inca ramane acceptabil prin raportare la cultura europeana si proximitatea geografica. Ar mai fi nevoie de o strategie nationala coerenta atat din perspectiva atragerii investitorilor cat si cresterii numarului de resurse calificate.