Thursday, October 21

Expati la vreme de criza

Interesant articolul lui Adi Seceleanu din ZF despre plecarea lui Calin Tatomir de la Microsoft, dar poate si mai interesanta este concluzia din final, formulata de Athena Tavoulari de la Stanton Chase, aceea ca multinationalele aduc manageri expati pentru a gestiona criza. (desi nu cred ca este cazul lui Tatomir). Aceasta declaratie mi-a amintit de o afirmatie facuta de Michael Porter in conferinta tinuta la Bucuresti, prin 2008, cum ca este simplu sa fii manager de succes cand piata creste de 20-30%.
Decizia Microsoft nu este una surprinzatoare, venirea cehului Petr Sichrovsky la Xerox se incadreaza pe aceasi directie. Totusi, aducerea unui expat nu a fost in toate cazurile o solutie, ar trebui sa ne amintim cazul Tornado (Gerald Mayer) Flamingo (Jiri Rizek) Romsys (Gunter Meyringer) si cred ca mai sunt, despre care nu se poate spune ca au avut performante manageriale deosebite.
Nu cred ca vom vedea un val de expati la conducerea filialelor locale, poate mai degaba pe pozitii intermediare (financiar, business development) pentru ca afacerile au nevoie de mult lobby si de o adanca intelegere a mediului local. Mai placut ar fi sa vedem romani cu exprienta internationala relocati la Bucuresti.