Tuesday, October 19

SAP vrea baze de date proprii

Aplicatiile SAP ruleaza in cele mai multe cazuri pe baze de date Oracle, iar pentru SAP aceasta nu este cea mai mare fericire. Prin urmare, compania investeste fabulos in dezvoltarea unor baze de date proprii. Putinele baze se date mai performante decat Oracle DBA sunt exoticele in-memory data base (un articol in MW pe acest subiect aici) . Printre producatorii unor astfel de aplicatii se afla si Sybase, cumparat de SAP in luna mai a acestui an. Urmatorul pas este lansarea HANA - High Performance Analytic Application - un echipament dedicat realizat prin colaborarea SAP-HP si care este in esenta tehnologie servere HP combinata cu aplicatii analytice SAP. SAP HANA va permite lucrul in timp real pe volume uriase de date. Conform afirmatiilor oficialilor prezenti la versiunea locala a SAP World Tour, SAP HANA este de 1000x mai rapid decat bazele de date traditionale si are un TCO de 100x mai mic, mai performant si decat Oracle Exadata.
Hana a fost tema de baza la evenimentele SAP din ultimele luni (SAP TechEd Berlin, spre exemplu) iar astazi a fost prezentata si in Romania. Interes ar trebui sa existe, concurentul Oracle Exadata avand o implementare locala inca de la debutul comercial.
In rest, la SAP lucrurile par a merge OK, IDC si PAC au pozitionat compania in top, exista si ceva proiecte noi, se trage tare (cel putin declarativ) pe CRM si BI chiar daca volumul de business pe aceste linii inca nu este relevant, vor sa dezvolte interfete mobile (alt avantaj al cumpararii Sybase) pentru mai toate aplicatiile si considera iPad-ul un device foarte versatil si foarte de business. Si peste toate, vor sa ramanadoar o companie de software, nu ca altii care vor sa faca de toate :)