Sunday, January 3

Top 10 tendinte in IT pentru 2010

Topul difera in functie de analisti si companii, insa o combinatie ar arata astfel:

1. Vulgarizarea IT-ului (tendinta se va accentua in 2010, tot poporul va avea scule high-tech si acces la aplicatii si servicii care pana mai ieri erau catalogate ,,enterprise,,, (cu setari by default pentru lamers and friends)
2. Wirelessness :), adica totul devine wireless - acasa, la birou, pe strada, se pare ca firele ne incurca tot mai mult.
3. Virtualizare - continua discutiile neterminate din 2009, pe afis VMware, Microsoft, HP etc.
4. Real-time Infrastructure - o sa auzim tot mai des de infrastructura ca serviciu si tot mai putine companii vor dori sa cumpere cutii, serverele si stocarea se vor duce tot mai mult catre centrele de date.
5. SaaS - discutat ad nauseum in 2009 se pare ca va fi si bagat in seama in 2010
6. Device-uri personale aduse la birou - tot mai multi angajați vor prefera sa lucreze pe echipamentele/aplicațiile proprii, iar companiile se vor conforma pentru a avea un plus de productivitate.
7. Social Computing - trece de la nisa la mainstream pe fondul intelegerii valorii acumulare in social media and social networking, iar tot mai multe companii vor stimula angajatii sa colaboreze in acest mediu.
8. Cloud Computing -in legatura cu SaaS si IaaS, se pare ca lumea incepe sa inteleaga avantaje, riscuri etc iar urmatorul pas logic ar fi o crestere in utilizare.
9. Green - in mod surprizator, analistii nu prea vorbesc de green IT in 2010 insa cred ca vom auzi destul de mult chiar daca mai mult ca mesaj de PR and CSR si poate mai mult pe zona de eficienta energetica.
10. Ar trebui sa pastram o pozitie libera pentru surprize, probabil vom avea parte si de asa ceva.