Wednesday, March 30

Vrei să cumperi un laptop 2 în 1? Nu ezita, este cea mai inteligentă alegere!

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu sunt tot mai hotărât să-mi cumpăr un laptop 2 în 1. De ce credeţi că sunt tot mai multe SUV-uri pe stradă, sau de ce majoritatea oamenilor au mountain bike? Explicaţia nu ţine de tendinţe şi imagine ci mai degrabă de necesitate. Necesitatea de a fi „versatil”, de a putea intra pe un drum forestier cu aceeaşi maşina care te duce la birou sau de a merge pe asfalt şi prin pădure cu singura bicicletă pe care o ai. Chiar dacă „versatilitate” sună oarecum preţios, este mai degrabă o trăsătură a oamenilor practici.

Mai mult decât maşina sau bicicleta, în viaţa noastră cotidiană se regăseşte „computerul”, în egală măsură mijloc de producție și sursa de distracție. De peste 15 ani sunt utilizator de laptop. Am trecut prin modele grele şi foarte grele, cu sau fără unitate optică, mai ieftine sau şi mai mai scumpe, în esenţă însă toate au fost la fel. Vreau altceva, o altă experienţă. De ce să cumpăr un laptop, când la un preţ similar pot avea un 2 în 1? „Hibridele” au ieşit din stadiul de experiment şi sunt acum produse mature, există zeci de „review-uri” care confirmă această evoluție. Astăzi nu te mai „rişti” cumpărând un 2 în 1, fie că vorbim despre seria Yoga de la Lenovo, EliteBook de la HP sau gama ASUS Transformer.

Acum 4-5 ani am cumpărat o tabletă hibrid, un model de 10 inch cu tastatură detaşabilă. Din păcate nu avea dotările potrivite, nici ca hardware şi nici ca sistem de operare, însă combinaţia tastatură şi touch care îmi oferea alt mod de lucru mi s-a părut fascinantă. Cel mai frecvent scenariu îl reprezintă o aplicaţie de tip office unde faci introducerea textului din tastatura (viteză mare de scriere) însă navigarea în meniu/ribbon din touch. Este combinaţia cu cea mai mare viteză de lucru, iar logica se aplică şi la clientul de e-mail sau la browsing. Mai mult, de câte ori nu aţi simțit nevoia să arătaţi o imagine, un text, o pagină web, iar laptopul ca atare nu ajută foarte mult, fie că vorbim de câţiva musafiri în living sau de câţiva clienţi într-o sală de şedinţe. Formatul de tabletă este mult mai potrivit pentru prezentări şi consum de informaţii, pe când cel de laptop mult mai potrivit pentru introducere de text şi producere de informaţii. Păi nu are mai mult sens să le avem pe ambele în acelaşi sistem?  În mod evident şi costul de achiziţie este mai mic, ca şi locul ocupat în geantă de altfel.

Până acum ceva vreme, modelele 2 în 1 aveau unele limitări, diagonale relativ mici şi un sistem de operare gândit pentru desktop, însă în mod curent situaţia este complet diferită.
În primul rând, Windows 10 se rupe de modul vechi de lucru şi a fost gândit din start pentru touch. Trecerea de ta tabletă la laptop se face automat, ceea ce creşte considerabil uşurinţă în utilizare. Suita Office urmează aceeaşi tendinţă şi chiar aplicaţiile de business trec de la click la touch.
În cel de al doilea, la capitolul „hardware” oferta curentă acoperă orice dorință. Până recent, cele mai multe modele aveau diagonale de 10.1 inch, relativ nesatisfăcătoare pentru utilizatorul de laptop, astăzi însă cele mai multe modele disponibile au 13-14 inch diagonală, idealul de confort pentru un portabil, din punctul meu de vedere, şi raportul optim între spaţiu de lucru (display şi tastatura) şi greutate. eMAG spre exemplu, are la vânzare nu mai puţin de 30 de modele cu această diagonală și procesor Intel. Ma puteti crede pe cuvant, sau verificati singuri http://www.emag.ro/intel-w10--promo2655342/all-products/sort-priceasc.

http://www.emag.ro/intel-w10--promo2655342/all-products/sort-priceasc

Ca dotări, modelele 2 în 1 cu Intel Inside de la eMAG oferă atât preţuri bune, în configuraţii cu procesoare i3 sau i5 cu arhitectură Haswell sau Broadwell şi stocare pe HDD cât şi ultraperformanță pe baza procesoarelor i7 Skylake, însoţite de 8 GBRAM şi stocare SSD. Nu lipsesc displayurile QHD, tastele iluminate, autonomii de + 10 ore şi sistemele de sunet de la JBL, Bose sau alţi maeştri ai domeniului. La nivel de format, avem carcase din aliaj cu greutăţi care pleacă de la 1.29 kg şi 14.9 mm grosime și îmbinări extrem de inovatoare.

La modul practic, nu există o funcţionalitate pe care un laptop să o aibă şi care să lipsească la un laptop 2 in 1 cu procesor Intel. Dacă nu sunteţi un gamer înrăit sau dacă nu faceţi procesare grafică (în care cazuri oricum aţi optat pentru un desktop) nu văd niciun motiv serios pentru care să nu aveţi un 2 în 1. Preţurile sunt, de asemenea, într-o plajă largă şi cu siguranţă mai mici decât dacă aţi cumpăra un laptop cu performanţe similare şi o tabletă.