Friday, March 20

Deutsche Telekom si Huawei intra pe piata centrelor de date containerizate

Deutsche Telekom si Huawei intra pe o piata noua dar in crestere, acea a centrelor de date mobile, de tip container. Produsul comun se numeste „cloud in a box” si combina echipamentele Huawei cu software-uri, serviciile si competentele T-Systems, integratorul din grupul DT. Un prim exemplar al acestei colaborari a fost expus la CEBIT 2015 si contine toate elementele pentru a functiona independent: servere, storage, management, sisteme de alimentare si racire.

Nu stiu daca toate componentele hardware sunt produse de Huawei sau daca sunt implicati si alte furnizori. Din cate imi amintesc Huawei avea in portofoliu un Centru de Date Modular, despre care ziceau ca este functional in orice mediu (-40 la +55 grade, praf, umiditate, 30% mai buna folosire a spatiului etc), prin urmare cred ca este o versiune a acestui produs (prezentat la editii anterioare de CEBIT), customizat cu servicii de la T-Systems. Cei doi producatori spun ca vizeaza cu precadere procese de back-up pentru Centre de Date traditionale dar si activitati oarecum izolate: platforme petroliere, exploatatii miniere etc. Parteneriatul anuntat oficial zilele trecute (vezi Comunicat de Presa) acopera mai multe linii de business.



Centrele Mobile de Date devin tot mai atractive datorita timpului scurt de punere in practica si coeficientilro ridicati de eficienta. Inclusiv pe piata locala au aparut primele proiecte, derulate de companii precum APC by Schneider sau Tema Energy. Prima companie care a pus pe piata, cu succes comercial, un Centru de Date Container a fost insa HP, care inca de prin 2010 avea deschisa in Europa o linie de productie (HP POD Works) de unde a livrat in doar doua luni cca 40.000 de servere (nu containere) catre Microsoft.