Wednesday, March 18

Ce sisteme de operare au terminalele mobile profesionale?

M-a uimit recent o angajata de la Rebu (companie de salubritate) care a incasat suma aferenta serviciilor prestate direct pe strada, verificand soldul pe un terminal mobile cauciucat si emitand bon fiscal pe o imprimanta mobila pe care o avea la centura. Surprinzator, chiar daca tot mai multe companii de utilitati (ENEL spre exemplu) si-au dotat echipele de teren cu terminale mobile si diverse solutii de tip Field Force Management. In ambele cazuri, terminalele mobile erau de la Motorola Solutions si rulau versiuni de Windows Mobile 6.0/6.5.

Intr-un context similar, am intrebat un angajat de la UPC (au o solutie pentru automatizarea echipelor de interventie in teren dezvoltata de TotalSoft pe xRM-ul de la Microsoft) despre terminalele din dotare, iar persoana a punctat ca ar fi vrut cu Android insa echipamentele disponibile erau prea fragile pentru genul acesta de activitate. Probabil de IOS nici nu se punea problema. Intre timp, au aparut mai multe modele de terminale profesionale pe Android iar cativa producatori (Cipher Lab, Opticon etc) inca mai au sisteme de operare native/proprietare.

Am aruncat o privire pe site-ul unei companii care vinde cu precadere terminale profesionale, iar selectia dupa OS arata astfel:
- Windows CE  - 38 de modele
- Windows Mobile - 21 de modele
- Windows Embeded -14
- Android - 9
- Proprietare -7

Vorbim de terminale complexe, cu functii si accesorii multiple, autonomie ridicata, rezistenta la socuri etc si preturi de pana la 2-3000 EUR.  Deci nu chiar jucarii demodate.

A ramas in urma aceasta piata? Au proiectele de „enterprise mobility” cerinte mai deosebite?
Exista cativa furnizori locali care au inceput sa ofere solutii de SFA pe terminale cu Android (Senior Software spre exemplu) insa nu sunt tocmai pentru mediu industrial. Practic, se poate folosi orice telefon mobil, eventual imbracat cu o husa cauciucata.  La categoria terminale profesionale, Microsoft are o cota de piata majora si e de vazut ce strategie va aborda in aceasta directia pentru a nu pierde teren.