O privire aruncata pe site-ul UpTime, mai exact pe harta globala a centrelor de date certificate, arata ca zona lor de actiune o reprezinta cu precadere USA (48 de facilitati certificate) urmand tari precum Arabia Saudita (14) Brazilia si India (11) Canada (10) dintr-un total de 251. Aceasta inseamna ca, pe langa piata traditionala, America de Nord, influenta UpTime Insitute este mare in tari emergente care cauta sa arata si sa justifice calitatea unor servicii.
O alta remarca interesanta este ca multe dintre facilitati sunt ceritificate doar la nivel de desing (asa cum este si cel al Transfond, singurul din RO care are o avizare de la UpTime Institute) ceea ce arata ca ulterior acestia nu reusesc sa depaseasca certificarea, probabil din cauza costurilor si a complexitatii induse.
Care sunt alternativele? O inititiva care se anunta de viitor este European DataCenter Association care isi propune sa trasese o serie de standarde in domeniu si care este deschisa atat operatorilor de Centre de Date cat si furnizorilor de infrastructura. Din cate stiu, singurii membri din Romania ar fi cei de la NXDATA, insa nu am gasit informatii in acest sens pe site-ul oficial. EDCA are patru grupuri de lucru, pe: Reglementari, Standarde, Protectia Datelor si Politici Energetice si este inca departe de capacitatea de a impune un standard sau o certificare pentru industria de profil, prin care sa asigure respectarea unor norme si implicit un nivel de calitate pentru utilizatori. Intre timp, piata se dezvolta intuitiv, cauta sa respecte normele MCSI descarca document) creste cu un ritm relativ lent, iar utilizatorii au dificultati in fundamentarea unor business case-uri. Toata lumea vrea Tier 3 si Tier 4, pentru ca despre acestea stiu ca sunt sigure, insa nu prea stie cat ar plati pentru asta.
(un material extins in urmatoarea editie a MW)