Friday, March 4

Tablete versus PC

Anul trecut, in premiera Gartner a pus pe seama tabletei temperarea cresterii pietei de PC-uri, de la 18-19 procente prognozate initial la doar 15%. Computerblog (aka Dan Dragomir) zice ca tendinta se pastreaza si anul acesta si chiar ar trebui sa se accelereze pe masura ce pofta consumatorilor pentru tablete creste iar oferta pietei devine tot mai difersificata. (vezi aici oferta marketonline, spre exemplu). Totusi, conform IDC piata locala de PC-uri (desktop si laptop) va creste in 2011 catre valori apropiate anilor 2007-2008.
Tind sa cred ca in ochii multor consumatori problema nu se pune in termeni de tableta versus PC si mai degraba tableta + PC, varianta care ar explica totusi cresterile pietei PC (10-11% pentru 2011) pe fondul exploziei vanzarilor de tablete (Apple a vandut 15 milioane iPad 1, Samsung peste 2 milioane Galaxy Tab, pana si Evolio a vandut peste 2000 de Evotab-uri in primele saptamani de la lansare). Daca tableta ar fi fost vazuta ca un inlocuitor de PC probabil piata de profil ar fi intrat in regres la nivel global.
Printre cunoscuti, tableta este al treilea produs dupa desktop si laptop, dar in general sunt persoane pasionate de tehnologie. Ar fi interesant insa un sondaj cu privire la optiunea de cumparare. Probabil ar arata, cu precadere o concurenta laptop-tableta.