Friday, October 28

Asocierea Dell-EMC: Problema sau Oportunitate?

Cred ca toata lumea stie detaliile tranzactiei (daca nu info aici) prin care Michael Dell a creat Dell Technologies, cea mai mare companie privata din IT. Pana aici toate bune, insa efortul de integrare a celor doua entitati (sapte branduri distincte, 140.000 de angajati, portofolii complexe de produse, linii de business, servicii de suport etc) este urias, iar finalizarea cere timp. Care este insa perspectiva pentru clienti si partneri? Dupa cum se intreba Valentin Stanescu (ex Country Manager EMC, actual responsabil pentru business de Enterprise Solution pe Romania si Ungaria in cadrul Dell EMC) aceasta situatie genereaza o problema sau o oportunitate pentru acestia?

In mod evident, Dell EMC a derulat o serie de studii prin care a incercat sa identifice parerile clientilor, iar in 97% din cazuri acestea sunt pozitive. Clientii apreciaza crearea unui portofoliu extins, care acopera end-to-end cerintele la nivel de infrastructura IT si are un punct unic de contact pentru servicii de suport. De altfel, asocierea in sine are la baza ideea lui Michael Dell ca „oferta end-to-end a Dell EMC creeaza valoare si genereaza crestere”. Inclusiv clientii de Documentum (solutie pentru document management, foarte raspandita in Romania si vanduta in luna septembrie catre canadienii de la OpenText) vor primi in continuare suport de la Dell EMC.

Pentru parteneri, perspectiva este similara si aduce mai multe produse, mai bine integrate, dar si negocieri cu un singur furnizor. Din februarie 2017, Dell Technologies va lansa noul program de parteneriat, cu patru categorii de genul Gold/Silver/Bronze etc si care va acoperi mai bine noile relatii de afaceri. Noul program va combina abordarea Dell (retea extinsa, focus pe volum si bonus-uri) cu stilul EMC (parteneri foarte enterprise, focus pe competente). In mod curent are loc un proces de evaluare, dar noul program este destul de acoperitor incat sa fie loc pentru toti partenerii care vor sa faca bani cu Dell EMC, dupa cum afirma Serban Zarnovan, Infrastructure Solutions Group Manager, Central&Eastern Europe. Realitatea este ca portofoliul consolidat va genera noi oportunitati pentru parteneri, care vor avea oferte integrate servere-stocare-securitate-virtualizare-management-cloud asociate unei singure relatii comerciale, ceea ce inseamna negocieri mai simple si mai rapide, mai putina presiune, simplificare operationala etc.

Ce inseamna Dell Technologies?

- 7 branduri distincte: Dell, Dell EMC, Pivotal, RSA, SecureWorks, Virtustream si VMware
- prezenta in 20 quadrante Gartner la sectorul Leaders
- 74 miliarde USD cifra de afaceri
- 140.000 angajati
- cca 3 miliarde USD cheltuieli anuale pentru Cercetare&Dezvoltare
- 20.000 de patente si aplicatii