Wednesday, October 26

Cercetarea romaneasca trece la High Performance Computing

Titlul spune o jumatate de adevar, pentru ca doar cateva Institute de Cercetare au adoptat asemenea sisteme. Am vazut tehnologie IBM la Institutul de Mecatronica, ceva tehnologie Dell intr-un centru din Iasi, iar mai nou INCAS (Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială Elie Carafol) a trecut la High Performance Computing. Este vorba de SGI® UV™ 2000,  un server cu memorie partajata care ofera un nivel ridicat de putere de calcul: 66 de procesoare Intel Xeon CPU cu o frecvență nominală a procesorului de 3.3GHz, două plăci grafice Nvidia Quadro K6000 și 12 coprocesoare Intel Xeon Phi 5110P fiecare având o putere de calcul teoretică de peste 1Tflop. Rezulta un  singur nod simetric multiprocessing, cu 528 nuclee de calcul.Supercomputerul este susținut de o capacitate de stocare de 42TB numită SGI InfiniteStorage™ 5000, cu tehnologie back-end cu SAS de 6 Gb/s. Sistemul va fi în centrul cercetării INCAS, susținând institutul să dezvolte și să testeze prototipurile și soluțiile software proprii. Va asigura de asemenea puterea de calcul necesară proiectelor de cercetare INCAS, implicând modelarea și manipularea rezistenței aerodinamice. 

In domeniul aplicațiilor spațiale, cercetătorii au analizat din punct de vedere aerodinamic, reintrarea în atmosfera terestră a unei capsule la MACH 10 și MACH 20, pentru incidente ce pornesc de la 0° până la 180°. Aceeași problemă, lucrată pe un sistem obișnuit cu un număr de 16 nuclee s-ar fi rezolvat în 26 de zile, în timp ce pe sistemul de la SGI, folosindu-se doar 128 de nuclee din totalul de 528, algoritmul s-a rulat în 4,5 zile. Numărul de 128 de procesoare a fost determinat ca fiind optim între încărcarea sistemului și durata obținerii rezultatelor pentru cazurile analizate.
Cu sistemul SGI, cercetătorii INCAS pot obține acum rezultate pentru probleme aerodinamice complexe, utilizând geometrii complicate pentru diverse vehicule aeriene și spațiale. Cu ajutorul softurilor dedicate și a sistemului SGI, timpul de rulare în vederea obținerii rezultatelor este diminuat semnificativ, mai exact de 5-6 ori mai mic, iar abaterea față de modelul experimental este relativ mică.
 
Conform declaratiilor Spearhead Systems, companie care reprezinta producatorul Silicon Graphics in Romania, este cel mai performant echipament cu memorie partajata livrat in Europa de Est.