Thursday, May 26

Copenhaga, primul oras cu un „data marketplace”

Copenhaga a dezvoltat un marketplace (DataCity Exchange) pentru datele pe care institutia le detine si pe care astfel le pune la dispozitia dezvoltatorilor de solutii si servicii.  Datele sunt disponibile printr-un API si unele sunt gratuite, iar altele costa. De asemenea, pot fi descarcate one time sau accesate in mod regulat pe baza unui abonament. Tipurile de date sunt foarte diverse, de la infrastructura la informatii demografice. Sunt disponibile informatii cadastrale, retele de utilitati, fluxuri ale biciclistilor pe diverse rute, modul de accesare a obiectivelor turistice, locuri de joaca etc.

Proiectul respecta normele de confidentialitate, iar oficialii Primariei afirma ca acesta a fost aspectul cel mai dificil al proiectului. Primaria a invitat si alte organizatii sa faca disponibile datele prin intermediul platformei, la un pret pe care il considera corect, intr-o abordare de tip eBay. Peste 30 de comanii ar fi interesate sa partajeze date: operatori de telekom, banci, alte institutii publice etc.
Desi proiectul a devenit public incepand cu 18 mai, exista deja furnizori care au dezvoltat servicii plecand de la aceste date. O companie locala ofera o aplicatie pentru retail cu modul in care vizitele in magazine sunt influentate de evenimentele din oras, trafic, vreme, epidemii etc.
 Bucurestiul a inceput de prin 2005 un proiect de „Banca de date urbane” , a fost chiar premiat la un moment dat, insa nu mai stiu in ce etapa este. Din pacate, administratia locala din Romania inca mai are probleme cu partajarea interna a datelor si a ramas blocata in celebra copie dupa BI ceruta la tot pasul.