Friday, May 20

Alba Iulia are sansa de a deveni smart-city

Miercuri,la Ziua Comunicatiilor, ministrul Marius Bostan a facut un apel, in premiera, catre industria ITC pentru o mobilizare generala si realizarea primului smart city romanesc. Proiectul vizeaza orasul Alba Iulia si are ca termen 2018 si implicit aniversarea centenarului Marii Uniri. Ministrul a spus ca asteapta propuneri si solutii concrete pentru a putea anunta oficial inceperea unui astfel de proiect in septembrie.
De ce Alba Iulia?
Motivele sunt mai multe si dincolo de centenarul amintit anterior, acestea tin si de investitiile deja existente in infrastructura (orasul are cateva proiecte de transport inteligent, o platforma functionala de Citizen Relationship Management - bazata cred pe xRM-ul Microsoft, un  ERP etc) are un procent foarte bun de atragere a fondurilor europene si este relativ mic pentru a putea fi gandit ca un proiect pilot.

Mai toate companiile prezente la Ziua Comunicatiilor au in portofoliu astfel de solutii, fie ca vorbim despre operatori sau furnizori, in sala fiind cele mai relevante nume din industrie. Mai mult, Huawei, Telekom si Combridge chiar au prezentat solutii din segmentul SmartCity. Proiectul pilot facut in sectorul 4 de catre Telekom si Cisco este deja functional, ce e drept la o scara redusa: administrarea inteligenta unui sector din parcul Tineretului: parcare, iluminat stradal, supraveghere video.. toate bazate pe senzori, procesare in cloud, sincronizare aplicatii mobile etc.

Domeniul este unul hot, mai toata industria vorbeste de smart city si este dornica sa demonstreze ca se poate. Un astfel de pilot ar avea capacitate mare de replicare in alte orase din tara, prin urmare sunt sanse ca propunerea ministrului Bostan sa fie realizabila.