Wednesday, March 9

Microsoft AX disponibil de acum si in regim online

Clientii Microsoft din 137 de tari au de astazi la dispozitie si o versiune online a solutiei Dynamics AX, un ERP de nivel enterprise, comparabil cu solutii similare de la Oracle si SAP. NAV si CRM, celelalte solutii de business din familia Microsoft Dynamics, sunt deja disponibile din cloud, inclusiv pentru companiile din Romania.

AX online a fost proiectata special pentru Azure si poate fi combinata cu diverse addon-uri dezvoltate de parteneri. Acestea sunt pachete de functionalitati si template-uri de implementare, preconfigurate pe cerintele unor domenii de activitate si pe baza carora AX poate fi configurata si utilizata rapid. Deja in Azure Marketplace sunt  disponibile 54 astfel de addon-uri (le gasiti aici), iar alte cateva sute sunt in faza de dezvoltare.

Pana acum, AX a fost disponibila doar ca solutie implementata on premises, adica pe infrastructura clientului, in urma unui proces mai complex de configurare/customizare si achizitei unei licente (drept de utilizare). Pentru ca cerintele/specificul clientilor difera foarte mult de la un caz la altul,  solutii ERP sufera numeroase adaptari/personalizari fata de standard. Personalizare este posibila si in versiunea cloud, insa solutia in sine va sta in centrele de date Microsoft si va fi accesata prin Internet. Pricing-ul pentru AX este mai complex si include mai multe tipuri de abonament, prin urmare nu stiu valori exacte si nici pe site-ul Microsoft local nu apar. In Romania principalul partener Microsoft pentru AX este compania XAPT, mai ales dupa ce Novensys a iesit de pe piata.