In 2013, GTS facuse o investitie similara (600k EUR), insa facilitatile construite atunci (prin integratorul Tema energy) au fost ocupate rapid. Tot la capitolul investitii se incadreaza si activarea centrului de date din Oradea, pe care GTS il va folosi cu precadere ca locatie secundata in proiecte de Disaster Recovery/Business Continuity si probabil ceva clienti locali/regionali.
Suma de 1 milion EUR a fost cheltuita inteligent, iar rezultatele sunt surprizatoare. Noua sectiune are un desing modern, racire de tip cold aisle cu echipamente Emerson, are o putere electrica disponibila de cca 1 MW si doua generatoare diesel de 1240 kva. Sectiunea are compartimente multiple, pentru a satisface cerintele de „privacy” ale unor clienti. Tot in acest sens, GTS a optat si pentru echipamente care permit o scanare biometrica duala: faciala si amprenta, care pot fi evident combinate cu acces pe baza de card si parola.
Scanarea faciala este mai noua in peisajul Centrelor de Date locale, dar pare o metoda convingatoare. O alta extravanganță o reprezinta si camera High Density cu 20 de rack-uri la 10kw fiecare (alte 10 rack-uri urmeaza sa fie instalate). Nu m-am lamurit ce client are nevoie de asa putere de calcul, pare a fi vorba de un proiect care implica scanarea contentului de a utilizatori. Noua sectiune are un PUE (Power Usage Efectivness - raportul putere totala consumata versus putere consumata de echipamentele IT) declarat de 1.4.