Wednesday, May 27

Cum arata piata ERP in Franta?

Datele sunt preluate dintr-un infografic CXP si cred ca sunt utile de analizat in perspectiva locala. Nu as zice insa ca piata romaneasca este mult in urma Frantei ci doar ca evoluam diferit. Ce spun cifrele?

In Franta 28% dintre proiectele ERP au o vechime de peste 10 ani, 56% au +5 ani, iar 17% au mai putin de 2 ani. Local, procentele difera, putine companii avand o experienta atat de lunga, piata a crescut in ultimii ani, as miza pe un procent mai mare de proiecte aflate in „garantie”.
Ca tip de implementare, on premises (pe infrastrucutra proprie a clientului) domina copios cu 84%, procent corelat oarecum si cu gradul de vechime. Putin probabil ca o achizitie de prin 2008-2009 sa fi avut vreao sansa intr-un regim on demand. Doar 12% dintre proiecte sunt intr-un scenariu de tip hosting, adica ruleaza de pe o infrastructură externa clientului sau sunt SaaS.

La module utilizate de companiile franceze, prioritatile arata astfel: achizitii - 74% gestiune comerciala - 72%, productie - 52%,  financiar-contabil -47%,  CRM 30%. Pentru piata locala, as miza pe urmatoarea ordine: Financiar contabil, Comercial, Stocuri, Productie etc.
Legat de valoarea investitiei, o treime dintre clienti nu stiu care este costul final al proiectului. Prin urmare sa nu ne miram ca local, nimeni nu prea stie cat va costa aventura implementarii unui ERP. Daca intrebam clientul va spune mereu ca prea mult, daca intrebam furnizorul va fi evident prea putin. Ca valoare insa, piata franceza sta bine, cei care stiu cat au fost facturati atesta cifre de 30-100.000 EUR in 19% dintre cazuri si 100k-300,000 EUR in 15% din situatii. Local, astfel de valori raman doar niste sperante desarte.

Din punct de vedere parteneri de implementare, francezii prefera sa lucreze direct cu dezvoltatorul solutiei in 69% din cazuri si doar 31% aleg un integrator. As spune ca in Romania vanzarile directe ale dezvoltatorilor sunt mai mari, ma refer ca numar de proiecte nu ca valori in piata. Integratorii conteaza mai mult in proiectele de complexitate mare si valoare pe masura.
Beneficiile ERP-ul sunt cuantificate de francezi astfel: cresterea de colaborare (70%) cresterea de producitivitate (70%). Pentru managerii locali, as spune ca cele mai importante sunt: controlul asupra activitatii si identificarea centrelor de cost si profit.

Un aspect interesant surprins de infograficul CXP este evaluarea la 12 luni. Dupa aceasta evaluare, francezii descopera nevoia unr module suplimentare (60%) nevoia schimbarii versiunii produsului (50% - desi cred ca aici trebuie sa fie o greseala) sau nevoie adoptarii unei solutii de BI (24%). Partea proasta pentru piata locala este ca aceste evaluari nu prea se fac sau sunt superficiale.