Thursday, October 2

Noutati de la Open World 2014: Cloud-ul Oracle este mai mare decat crede lumea


Astazi s-a incheiat  la San Francisco editia 2014 a Oracle Open World, unul dintre cele mai relevante evenimente ale industriei IT. Am fost invitat de Oracle Romania insa din motive subiective nu am reusit sa fac deplasarea. Am urmarit totusi prezentarea lui Larry Ellison, care care de fiecare data sintetizeaza intregul eveniment si capteaza atentia  tuturor participantilor (11.000 de oameni in sala la aceasta editie).

Ce zice Ellison? (proaspat retras din functia de CEO pentru adevenit CTO si presedinte al Bord-ului)

Larry Ellison afirma ca Oracle a ajuns moment crucial in ceea ce inseamna inovarea si livrarea acesteai catre clienti si ca intreaga companie fost foarte ocupata in ultima vreme cu trei directii majore: Software ca Serviciu, Platforma ca Serviciu si Infrastructura ca Serviciu. (este prima data cand aud la Oracle o abordarea a cloudului in toate aspectele sale).

La nivel de SaaS, Ellison afirma ca Oracle are cel mai bogat portofoliu si are un avantaj major la nivelul serviciilor/aplicatiilor pentru gestiunea clientilor, a vanzarilor si a capitalului uman. Urmeaza oferta de ERP, unde vor adauga numeroase produse/servicii in perioda urmatoare.

Despre PaaS, Ellison spune ca Oracle a facut progrese majore in dezvoltarea platformei de cloud (vezi postul princ are anuntau doua noi centre de date in Germania) care ofera acum multi-tenancy, high-speed analytics, functionalitati mobile si social media etc. Varful de lance ar fi Oracle Database 12c (serviciu cloud) despre care Ellison considera ca va deveni cel mai semnificativ produs cloud al Oracle, asteptat ata de parteneri (ISV-uri) cat si de clienti.

Din perspectiva IaaS lucrurile sunt aparent mai la inceput, iar preocuparile Oracle, conform lui Larry Ellison tin de securiate si disponibilitate, dar si de a tine pasul cu piata in termeni de costuri (sunt stiute reducerile masive de preturi pentru Amazon EC si Microsoft Azure). Cloudul Oracle este mai mare decat crede lumea, a afirmat Ellison si ofera servicii pentru cca 62 milioane de utilizatori in fiecare zi.

In acelasi speech a mai amintit si de lansarea unor produse noi, mai concret fiind vorba despre o versiune noua a unui appliance de Business Continuity care acum elimina complet pierderea datelor in procesul de back-up/restaurare (Oracle Zero Data Loss Recovery Appliance), o tehnologie de stocare bazata de flash (Oracle FS1 Flash SAN) si o noua versiune de procesor SPARC cu functionalitati de „software in silicon” (M7) pe care Ellison o considera una dintre inovatiile cele mai relevante ale ultimilor ani.