Monday, September 29

Lenovo vrea sa devina furnizorul Nr.1 pe piata de servere

Pe 1 octombrie, Lenovo  va finaliza achizitia diviziei de server x86 a IBM si va deveni producatorul nr 3 de servere la nivel global. Partea buna este ca piata a crescut cu cca 4% in Q2/2014, partea proasta este ca felia IBM din acest business a scazut cu 10%. Scaderea a fost generata in mod evident de tranzactia cu Lenovo, care a  dat un bun prilej celor de la HP sa abordeze numerosi clienti speriati de gandul ca vor lucra cu un furnizor non-american. Nici IBM, la randul sau, nu a ratat o astfel de ocazie atunci cand Oracle a cumparat Sun, iar multi clienti erau speriati de gandul ca o companie de software nu va putea gestiona un business de servere and stuff.

Declaratiile recente ale Lenovo sunt foarte ambitioase si dau de inteles ca o lupta intensa cu HP va urma. Intr-o teleconferinta sustinuta astazi, Gerry Smith, unul dintre oficialii de top ai companiei a afirmat ca obiectivul este ca Lenovo sa devina nr 1 pe piata de servere, iar aceasta linie de business sa genereze peste 5 miliarde USD in urmatorul an. Mai mult, Smith a spus si ca e timpul pentru o revansa si ca abia asteapta sa inceapa lupta.

Lenovo ar trebui sa repete experienta de la PC-uri, unde a urmat un scenariu similar dupa achizitia diviziei de PC-uri a IBM in 2005, insa piata de servere este intr-o buna masura diferita: alti parteneri, alte volume, alt know-how, alte tehnologii integrate etc. Vom vedea insa in urmatoarele luni o politica agresiva si preturi in consecinta. Prin urmare, daca aveti in plan achizitia unor servere, mai asteptati putin,  campaniile promotionale nu vor intarzia.