Tuesday, July 1

Generalizarea cloud-ului pune presiune pe Centrele de Date

Serviciile din sfera cloud computing vor deveni in urmatorii ani principala cale de consum a tehnologiei, deoarece avantajele fată de abordarea traditionala (cu infrastructura IT Interna) sunt tot mai evidente. 40% dintre companiile romanesti mici și medii înteleg aceste avantaje, cred in valoarea adusa de cloud computing dar mai ales au bugetat achiziția de servicii in cloud in uratoarele 12 luni, afirma un studiu realizat in ultima luna de GfK Romania la comanda Intel (studiul se numeste Cloud, al cincilea element?)

Sunt mari sanse ca realitatea sa fie in concordata cu studiul Intel, pentru ca, in ultimii 5-6 ani, comunicarea pe cloud si derivatele SaaS/IaaS/PaaS a fost constantă și cu siguranta a generat o schimbare de mentalitate. Am remarcat asta personal atat din discutii directe cu diversi clienti cat si din analiza principalelor referinte. Daca in 2010-2011 cand am avut primele initiative editoriale pe cloud clientii erau putini si exotici, astazi vorbim de proiecte cu sute de utilizatori in companii cu cerinte ridicate de securitate, disponbilitate etc.

Cam ce au inteles romanii din cloud computing, in toti acești ani? Ca este un serviciu care iti pune la dispozitie toate informatiile din companie pe mai multe dispozitive (75% dintre companii) ca are costuri fixe/as zice mai degraba predictibile (36%) ca ofera capacitate mare de procesare si stocare (32%) ca ofera siguranta/evident ca ofera siguranta daca datele stau in centre super tehnologizate si nu in biroul directorului IT (26%).
Studiul Intel mai aduce o cifra interesanta: 70% dintre companii vad in cloud principala tendinta din IT, iar 49% sunt convinsi de plusul de eficienta adus de cloud. Totusi, doar 40% dintre companiile participante la studiu și-au bugetat cheltuieli legate pentru cloud computing în următoarele 12 luni. Adica, 70% au inteles avantajele insa doar 40% au ceva planuri concrete in acest sens. Aceasta arata o oarecare discrepanta in mesajele de comunicare si presales ale furnizorilor, care informeaza dar cu conving. Prin urmare, industria trebuie sa fie mai  are convingatoare daca vrea sa exploateze aceasta oportunitate.

O alta concluzie care se desprinde din studiu este ca business-ul Centrelor de Date va creste. Centrele de date sunt in esenta motorul dezvoltatrii pietei de cloud, indiferent daca este public, privat, hibrid sau guvernamental. M-as referi doar la piata locala, unde spatiile furnizorilor sunt relativ mici (100-300 mp) iar presiunea pe performata/densitate va creste. Asta inseamna ca furnizorii vor opta pentru servere foarte performante care sa permită un nivel ridicat de virtualizare si care sa suplineasca spatiile fizice reduse. Aici intram in domeniul unde, hardware-ul conteaza și unde Intel aduce valoare adaugata.

Spre exemplu, noua gama de procesoare Xeon E7 v2 are o arhitectură ce suportă pana la 15 nuclee și o capacitate triplă de memorie față de generațiile anterioare, adică pana la 1.5 TB. Aceasta permite ca rularea unor aplicații critice (core-business/ERP/CRM) sa aiba un timp de răspuns foarte mic si costuri operationale mici. (infractructură IT consolidata pe cateva servere foarte performante, cu nivel ridicat de virtualizare). Daca facem o comparatie cu Intel® Xeon® 7400, varf de gama in 2008, ajungem la concluzia ca opt servere bazate pe aceste procesoare pot fi inlocuite cu un singur server pus in mișcare de Intel Xeon E7-v2. Reducerea de costuri (spatiu, mentenanta, consum de energie) si rata de amortizare a investitiei sunt evidente. Mai mult, uptime-ul (disponibilitatea) care este unul dintre indicatorii de bază in cloud si afisat agresiv in toate mesajele de marketing, ajunge la valori de 99.999 (peste nivelul Tier IV din certificarea Uptime pentru Centre de Date) cu tehnologia  Intel® Run Sure integrata in noua gama de procesoare Xeon. Revenind la ideea anterioara, legata de dimensiunile Centrelor de Date locale, o astfel de tehnologie poate suplini suprafetele mici printr-un numar mare de masini virtuale la nivel de procesor fizic. 

Pana la urma, esentele tari se tin in sticluțe mici, nu?