Friday, May 30

Ce și-a cumparat recent Steve Ballmer, ex CEO Microsoft?

O echipa de baschet, cu vreo 2 miliarde de dolari. Atat a dat Steve Balmer, retras din functia CEO Microsoft prin februarie a.c., pe Los Angeles Clippers. A fost o achizitie oportunista, prilejuita de faptul ca National Basketball Association (NBA) a decis sa-l forteze pe Donald Sterling, fostul proprietar al echipei, sa o vanda, ca pedeapsa pentru comentariile rasiste pe care le-a facut. Sterling, care avea antecedente pe tema declaratiilor rasiste, nu iese deloc in pierdere, daca tinem cont ca in 1981, cand a cumparat Clippers, a platit 12,5 milioane de dolari.

Ca sa puna mana pe echipa, Ballmer s-a batut cu mai multi ofertanti, printre care s-a aflat si un grup de miliardari alcatuit din David Geffen, Oprah Winfrey si Larry Ellison, CEO-ul Oracle. Dar cum Ballmer urmarea de mult sa-si cumpere o echipa de baschet (a mai incercat sa achizitioneze cu ceva timp in urma, pe vremea cand inca era sef la Microsoft, Sacramento Kings si s-o mute in Seattle), a fost dispus sa investeasca aproape o zecime din averea personala, estimata la vreo 20 de miliarde de dolari. Acum, inainte de a deveni public anuntul preluarii, Ballmer a declarat ca nu are niciun plan sa mute echipa din Los Angeles, ca sa nu-i scada valoarea.
La pretul de circa 2 miliarde USD, Los Angeles Clippers este a doua in topul celor mai scumpe echipe sportive americane vandute vreodata si detine recordul in NBA. (Fostele recorduri sunt: Milwaukee Bucks, cumparata in aprilie cu 550 de milioane, si Sacramento Kings, luata anul trecut cu o suma undeva intre 525 si 534 de milioane.)
Ce-i drept, Clippers este pe crestere: anul asta s-a clasat pe locul 3 in Conferinta de Est, a trecut intr-o prima faza in playoffs de Golden State Warriors (cu 4-3), dar a pierdut in semifinalele conferintei cu Oklahoma City Thunders (cu 2-4). Dar nu este nominalizata in topul celor mai valoroase (financiar) echipe din NBA, realizat de Forbes in functie de “preturile” jucatorilor. Unde primul loc este detinut, evident, de Miami Heat (unde tripleta James-Wade-Bosh cu doua titluri consecutive castigate atarna greu), urmata de Oklahoma City Thunders (cu Durant si Westbrook in prim-plan) si San Antonio Spurs (unde piesele grele sunt Duncan si Parker). (Restul clasamentului include echipele: Chicago Bulls, Indiana Pacers, Detroit Pistons, Minnesota Timberwolves, Washington Wizards, Cleveland Cavaliers, Charlotte Bobcats.)

(acesta este un guest post)