Monday, April 14

Proiecte BigData: cum calculeaza British Railways modul de utilizare a cailor ferate?

La un eveniment Teradata am cunoscut accidental un director de la Aptitude Software, companie din UK care a dezvoltat inca de acum 4-5 ani o platforma de management financiar pentru British Railways (BR). Ca si in Romania, transportul feroviar din UK are doua componente majore: infrastructura de cale ferata care este detinuta de o companie fosta de stat, privatozata prin anii 90, si operatori privati de servicii de transport pentru persoane si marfuri. Acesti operatori inchiriaza infrastructura de la compania nationala BR si platesc in functie de utilizare.

Aici intervine BigData. Aptitude Software a dezvoltat un proiect complex care sa permita managementul modului de utilziare a cailor ferate si alocarea costurilor in consecinta. Pe baza unei retele de senzori, patforma prea informatii despre cum este folosita reteaua de cale ferata pe baza unor parametri de genul: tip de transport (persoane/marfa/ce tip de marfa) pe ce distanta, pe ce tip de teren/relief, cu ce tip de locomotive, la ce ore, pe ce tip de sine (drepte/curbe) etc. Solutia are la baza tehnologie Teradata precum si o platforma proprietara a celor de la Aptitude.Volumul de date este urias, informatiile sunt colectate in timp real, datele sunt diverse, iar valoarea obtinuta este evidenta. Asta ca sa amintim cei 4 V definitorii pentru proiectele BigData (volum, viteza, varietate, valoare).

Toate datele sunt colectate intr-un DataWarehouse (Depozit de Date), integrate impreuna cu date din aplicatiile operationale (ERP, spre exemplu) legate de conditiile contractuale etc, iar de aici se stabileste consumul fiecarui operator in parte si implicit se face pretul, facturarea etc. Inainte, sistemul de calcul implica un numar mult mai mic de parametri, iar obtinerea rezultatelor era mai complicata si de multe ori fara legatura cu realitatea. Conform tipului de la Aptitude Software proiectul BigData a dus la cresterea incasarilor cu 10% in primul an de utilizare, iar  castigul a dus la amortizarea investitiei.