Monday, January 27

Ce face IBM cu banii din tranzactia cu Lenovo?

Anuntul oficial de saptamana cu anuntarea vanzarii diviziei de servere x86 catre Lenovo nu a surprins pe nimeni, intentia fiind publica insa de prin aprilie 2013. Mai mult, ultimele trimestre nu au fost cele mai fericite pentru piata de servere, vanzarile inregistrand scaderi constante. Evident, IBM nu iese complet din businessul de hardware ci ramane cu linia Power, mainframe-uri (System Z), appliance-urile din familie Pure, sistemele de stocare etc.
Mai relevant este insa ca IBM a anuntat recent ca va investi 1.2 miliarde USD in extinderea retelei globale de Centre de Date. IBM avea deja 13 Centre de Date proprii, la care s-au adaugat cele 12 facilitati primite prin achizitia Softlayer. Prin urmare pana la cifra de 40 anuntata ca obiectiv, mai sunt 15, care vor fi construite in urmatorii 1-2 ani. Locatiile unde IBM intentioneaza sa deschida noi Centre de Date sunt: USA, Canada, China, HongKong, India, Japonia, Mexic și UK. IBM considera ca Centrele de Date trebuie sa fie aproape de clienti pentru a evita orice problema indusa de lantenta in comunicatii sau lipsa compliantei cu diverse reglementari/legislatii. Abordarea are sens, mai ales daca avem in vedere ca majoritatea clientilor IBM sunt business-uri mari cu reglementari, audit, exigente etc.

Pe masura ce business-ul de hardware devine tot mai dificil (ziceam recent ca piata de servere intra in declin) IBM s-a orientat catre cloud computing, din care incearca sa acapareze un segment cat mai mare, un segment de 7 miliarde USD pana in 2015 spun analistii. Achiziția Softlayer de anul trecut ( cost 2 miliarde) devine elementul de baza al acestui drum, iar vanzarea diviziei de servere catre Lenevo doar efectul colateral.
Constructia implica mai multe elemente: IaaS/PaaS-ul de la Softlayer (care exista deja) reteau globala de data-centere (proiect în derulare) la care se vor adauga solutii diverse livrate in regim on demand și mai ales abordari hidride la nivel de infrastructura. Pentru mediul enterprise, majoritatea analizelor acorda, pe termen scurt, cel mai mare credit cloud-ului hibrid, care combina infrastructura proprie a clientului, cu serviciile specifice de cloud public. Evident in ecuatie mai intra si alti jucatori: Amazon, Rackspace, Azure, HP etc insa piata creste cu 30% anual, iar pionierii au suficient spatiu de manevra.
Nu-mi dau seama (nu sunt declaratii) cum va evolua acest proces pe piata locala, daca IBM il poate sustine pe termen lung cu facilitatile actuale sau clientii din Romania se vor conectat la centrul din Londra. Local, acest business imbraca deocamdata  numeroase forme: hosting, shared services, servicii data center etc prea putin cloud. E de asteptat ca lucrurile sa se schimbe.