Monday, July 22

Va destabiliza cloud-ul industria de servere?

Cloud Computing-ul merge intro directie foarte buna in ceea ce inseamna adoptia, iar mai toate studiile de piata arata ca intr-un orizont de 10-15 ani aceasta modalitate de consum a IT-ului se va generaliza. Am vazut recent, un raport al Lawrence Berkeley Lab care prezenta un scenariu (oarecum fantezist) in care toate aplicatiile se muta in cloud, adica in centre mari de date. Aceasta ar insemna ca toate comapaniile ar renunta la infrastructura IT proprie (servere, stocare etc) demers care ar desfiinta propriu zis industria de servere. Evident, centrele mari de date vor avea, in continuare, nevoie de putere de calcul, insa datorita gradului ridicat de utilizare (prin virtualziare and stuff) reducerea numarului de servere fizice folosite ar fi de ordinul milioanelor. Spre exemplu, raportul afirma ca mutarea completa a serviciilor de e-mail in cloud ar disponibiliza 98,6% din serverele folosite in prezent, de la 3,5 milioane la 47.700. Diferenta colosala este data de faptul ca serverele de e-mail sunt subutilizate din greu, unele sustinand 1000 de utilizatori, altele doar 10-15. La nivelul aplicatiilor de business, reducerea ar fi de 97%, de la 1.237.000 la doar 32.400.

In consecinta, aceasta disponibilizare ar duce la economisirea unei cantitati uriase de energie electrica, o reducere de cca 87%, cca 350 de petajouli anual, zice raportul suficient cat sa fie alimentat un oras american mare pentru 1 an. Scenariul este evident fantezist, iar mutarea in cloud nu va fi niciodata una generalizata. Companiile mari, institutiile publice, armata isi vor pastra propria infrastructura IT indiferent de costuri sau mai ales de reducerea de costuri adusa de cloud. In prezent, inca mai sunt organizatii care isi produc singure energia electrica, desi aceasta a devenit utilitate publica de ani buni. Totusi, trendul nu poate fi ignorat.

Care este viitorul industriei de servere in acest context? Piata in sine scade, cu 7.7% pe primul trimestru al anului 2013 conform IDC, 5% conform Gartner, in conditiile in care anul trecut doar trimestrul 4 a inregistrat o oarecare crestere, primele trei fiind pe minus. IBM si HP raman principalii jucatori si probabil pe termen lung singurii pe aceasta piata, cei doi producatori fiind plasati pe primul loc de ambele companii de analiza, in functie de metodologia utilizata. HP si  IBM au deja planuri majore in ceea ce priveste cloud computing-ul dar si tranzitia catre appliance-uri, high-performance computing etc demers care pe termen lung le va aduce noi oportunitati de dezvoltare.