Tuesday, August 20

Appliance pentru private cloud in oferta Oracle



Denumirea exacta a produsului este Oracle Virtual Compute Appliance (prezentare oficialasi combina hardware (server, storage, networking) si software (sistem de operare, virtualizare, automatizare si management) intr-un singur dispozitiv. Toate componentele sunt preconfigurate, optimizate... ceea ce duce la reducerea timpului de punere in productie.
Ce face, in esenta, un asemenea produs?
Permite consolidarea unui numar mare de servere fizice intr-un echipament high-end cu o infrastructura virtuala usor de gestionat pe baza unor unelte software care automatizeaza monitorizarea si managementul. (alocarea de resurse pe masini virtuale, mutarea acestora intre clustere, realizarea unui mediu redundant, alocarea adhoc de de resurse pentru proiecte noi, scalare automata etc).

Noul dispozitiv nu este ruda cu mai cunoscutele Exadata si Exalogic (appliance-uri bazate pe servere Sun x86+ o distributie de Linux proprie Oracle) gandite pentru parallel computing, adica performanta extrema ci are o destinatie mai generalista. Din punct de vedere hardware Oracle Virtual Compute Appliance contine: servere Oracle X3, procesoare Intel Xeon Sandy Bridge, card-uri Infiniband,Gigabit Ethernet, storage ZFS 7320 (24x900 GB), iar ca software: Oracle VM (bazat pe XEN Hypervisor) Oracle VM Manager, Oracle SDN, Oracle Virtual Compute Appliance Controller, Oracle Enterprise Cloud Manager + Linux, Windows sau Solarix Unix, la alegere. Echipamentul va fi disponibil din septembrie, cand vor fi facute publice si preturile pentru diversele versiuni. Oficialii Oracle au afirmat insa ca preturile vor fi agresive, mai ales ca oferta pe acest segment de piata este destul de larga: vBlock de la consortiul EMC/VMware/Cisco, CloudSystem de la HP, gama Flex de la IBM si probabil si Dell are ceva similar in portofoliu,

Avand in vedere discutiile cvasipermanente din piata despre cresterea costurilor operationale si gradul redus de utilziare al infrastructurii IT, oportunitatile pentru dispozitivele din aceasta categorie sunt majore. Evident costurile sunt pe masura, prin urmare adresabilitatea este relativ limitata la companiile mari si foarte mari. Singurul proiect de acest gen, a carei poveste am scris-o anul trecut a fost cel de la Rompetrol pe vBlock (de la VCE, o asociere intre EMC, VMware si Cisco) realizat de Crescendo in 2010-2011 (detalii aici, un studiu de caz extrem de interesant, atat prin complexitatea proiectului cat si prin mediul de corporate communications) si care a constat in consolidarea a peste 500 de servere fizice pe 2 masini vBlock.