Tuesday, July 7

Oracle a terminat „cloud-ul”

Larry Ellison, vizionarul fondator si actual CTO al Oracle, a declarat recent ca oferta de cloud a Oracle este completa, ceea ce permite clientilor sa mute in nor tot ce au pe infrastructura interna. Ellison nu se refera cu asta doar la tehnologiile Oracle ci la orice produs de natura informatica, practic orice componenta a unui sistem IT. Declaratia a fost facuta dupa ce in ultimele saptamani, Oracle a lansat o serie extinsa de servicii in cadrul Oracle Cloud Platform. Lansarile au fost promovate si pe piata locala:

Cu peste 24 de noi servicii cloud, Oracle Cloud Platform întărește poziția de lider a Oracle, care deține cel mai variat și mai detaliat portofoliu de aplicații SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) și IaaS (Infrastructre as a Service). Noile servicii Oracle Cloud disponibile includ Database Cloud - Exadata, Oracle Archive Storage Cloud, Oracle Big Data Cloud, Oracle Integration Cloud, Oracle Mobile Cloud și Oracle Process Cloud”..  

afirma comunicatul de presa expediat saptamana trecuta.

Oracle are ambitii mari pe cloud, chiar daca a intrat in aceasta piata mai tarziu, mai ales in competitia directa cu Amazon și SalesForce. Un oarecare diferentiator este ca Oracle incearca sa ofere aceleasi produse atat on premises cat si on demand. Atitudinea s-a vazut si la evenimentul de la Bucuresti din primavara, ramane de vazut cat de mult va intra cloud-ul in ADN-ul reprezentantei din Romania. As fi interesant de stiut care sunt obiectivele de vanzari pe aceasta linie de business :)  Un alt aspect este cum va afecta aceasta orientare veniturile, mai ales dupa semnele negative din ultimul trimestru si scadera cu 24% a profitabilitatii. Ok, a fost si conjunctura nefericita a cursului USD-EUR insa nu pot fi negate tendintele.


Later Edit: Oarecum amuzant este faptul ca Ellison, la inceput, nu era prea increzator in valoarea adaugata adusa de cloud, cu toate ca vedea clar directia. Prin 2008 facea urmatoarea declaratie, surprinzatoare pentru realitatea de marketing din 2015. Pentru mai multa acuratete las textul in engleza:
 "The interesting thing about cloud computing is that we've redefined cloud computing to include everything that we already do. I can't think of anything that isn't cloud computing with all of these announcements. The computer industry is the only industry that is more fashion-driven than women's fashion. Maybe I'm an idiot, but I have no idea what anyone is talking about. What is it? It's complete gibberish. It's insane. When is this idiocy going to stop? We'll make cloud computing announcements. I'm not going to fight this thing. But I don't understand what we would do differently in the light of cloud."