Tuesday, June 25

Alianta Microsoft-Oracle in cloud

Ieri (24 iunie) Microsoft si Oracle au anuntat un parteneriat de anvergura la nivel de cloud computing. Primul pas este certificarea bazelor de date, middleware-ului si a unor aplicatii Oracle pentru  Microsoft Hyper-V si Windows Azure. (pana acum erau certificare doar  pentru Windows Server). De asemenea, Oracle va certifica Java pentru Azure (Microsoft deja ofera suport pentru Java in Azure).
Ce concluzii reies de aici?
Pe de o parte, Microsoft si-a propus sa faca din Azure un mediu „foarte” enterprise, iar companiile care ruleaza Oracle si cocheteaza cu gazduirea externa sa aiba Azure ca prima optiune (inaintea Amazon, spre exemplu), iar pe de alta, Oracle poate monetiza usor licentele pentru aplicatii si baze de date, lasand pentru Microsoft incasarile din partea de PaaS/IaaS. (platforma respectiv infrastructura ca serviciu). .
Baza instalata de Oracle este imensa la nivel global si cu siguranta o buna parte din acesti clienti au in plan si o abordare cloud (complet in public sau cel putin hibrid). Efectele nu se vor vedea imediat pe piata locala, dar oportunitati exista cu siguranta. Un alt mesaj este ca Microsoft arata deschidere catre orice tehnologie, proiectele de Linux si MySQL pe Azure fiind deja cunoscute, inclusiv pe piata din Romania