Tuesday, February 19

Planuri noi la Ymens: modularitate extrema si expansiune regionala

Am avut astazi o discutie extrem de interesanta cu Bogdan Balaci (ex IBMer) in pozitia de CEO Ymens pe de o parte despre planurile companiei iar pe de alta despre cloud computing and stuff.
Bogdan spune ca a fost atras de proiectul Ymens pe care il vede drept una dintre putinele investitii pur romanesti in piata IT, prin care si companiile locale au ocazia sa capitalizeze pe competentele tehnologice pe care le avem ca popor. Mai mult, cloud-ul cu tot ce aduce acest concept reprezinta varful de lance in ceea ce inseamna IT.
Doua directii s-au desprins din discutie: Ymens va deveni o platforma foarte granulara (module mici si usor de integrat, care pe de o parte sunt foarte atractive la nivel de cost, iar pe de alta permit dezvoltarea unor solutii custom prin combinarea de functionalitati) iar din 2014 va avea loc o extindere regionala. Aici ar fi mai multe lucruri de spus, insa planurile par foarte la inceput.
Extinderea este dictata de nevoia adresarii unei piete mai mari decat cea locala ca solutie de monetizare rapida a unui serviciu de tip cloud. Nu exista o decizie in ceea ce priveste pietele abordate insa daca avem in vedere ca TeamNet International (companie din acelasi grup) are deja birouri in Serbia, Turcia, Moldova...  putem face unele speculatii. Hub-ul central va ramane la Bucuresti, iar platforma va rula tot din centrul de date IBM si doar daca vor exista justificari economice va fi portata in pietele respective. 2013 va fi un an de analiza si pregatire (adaptare si localizare solutie, marketing, dezvoltare infrastructura de vanzari etc) iar proiectul se va derula anul viitor. Target-ul ramane tot segmentul IMM/SMB, iar deocamdata nu au fost stabilite niste obiective.

Foto: Analogia cu Lego este frecventa in IT atunci cand este vorba despre modularitate, Ymens urmareste sa functioneze pe un concept similar: piese mici usor de integrat si care sa permita scenarii de utilizare mai complexe si oarecum personale.