Thursday, November 29

Centrul de Date IBM gazduieste SaaS-ul Ymens

Conferinta de presa IBM-TeamNet a fost intr-o cafenea de fitze pe Calea Dorobantilor, locul fain insa parcarea in zona criminala (se lucra la strazile adiacente). Ce am aflat nou fata de ce stiam?
1) IBM se misca bine in piata de DataCenter si atrage clienti tot mai interesanti (detalii in curand).
2) Planurile de migrare a platformei Ymens sunt mai vechi,  mutarea s-a facut de la iNES unde conditiile erau OK insa dupa cum zice Bogdan Padiu (seful TeamNet, vezi LinkedIn) au dorit ... the best of. Dincolo de faptul ca IBM Data Center s-a cam impus drept cea mai performanta facilitate de acest gen (am spus-o de cum l-am vizitat prima data in 2011) au mai contat existenta unei referinte interne (eMag) mixul de managed services (nu mi-am dat seama ce servicii au fost contractate insa infrastructura este administrata in comun, pe diverse layere evident) precum si posibilitatile de extindere (importante daca luam in calcul un target de 100.000 de useri pentru 2012).
Oricum, conform aceluiasi Bogdan Padiu printre obiectivele parteneriatului sunt asigurarea unui nivel ridicat de disponibilitate a serviciilor Ymens si chiar oferirea catre clienti a unui SLA cu raspundere financiara. (aici vad un punct forte in castigarea increderii clientilor, pe care l-am intalnit si in alte discutii procloud) Pentru back-up remote, Ymens va folosi o infrastructura proprie a TeamNet. Deocamdata nu au foarte multe fiare in centrul de date IBM, insa planurile de viitor sunt ambitioase. Pentru atingerea target-ului de 100.000 useri, adica intre  7 si 10.000 de companii, TeamNet  si-a extins suita cu solutie de ERP (la 20 si ceva de EUR/luna/user) si Facturare, si-a construit o echipa de 30 de vanzatori si a semnat cateva parteneriate pentru distributia prin terti. Segmentul tinta al pietei nu este foarte bine definit insa ar a se indrepta catre companii mici (media iese la 10-15 angajati) care au neglijat investiile in IT (sau nu si-au permis) si care astfel ar putea arde niste etape si ar trece direct la utilizarea unor solutii gandite pentru 2012. Din ce spune Calin Butunoi (seful liniei de business Ymens, vezi interviu Market Watch) majoritatea clientilor prefera sa inceapa cu serviciul de Intranet (dezvoltat pe Microsoft SharePoint) si ulterior sa adauge functionalitati/servicii in functie de cerinte.