Thursday, May 24

Ziua de Cloud

O buna parte din ziua de ieri a fost ocupata de CLOUD. Mai intai a fost evenimentul EuroCloud Romania unde am moderat o discutie pe tema „cloud in sectorul privat” iar pe seara o intalnire la CIO Council cu un invitat de la Google Enterprise si unde inevitabil, cloud computing a fost in centrul atentiei.
Revenind la EuroCloud (site-ul oficial aici) desi initial intalnirea nu avea un set up foarte coerent iar audienta era relativ eterogena, discutiile au fost intense si interesante, ceea ce arata ca subiectul ramane hot si nu da semne de racire. Discutia a avut in vedere conturarea unei piete locale de cloud, beneficiile adoptarii acestui model, eforturile furnizorilor de a se evidentia dar si cerintele pietei si principalii inhibatori.
Din punctul meu de vedere, in etapa curenta, piata este greu de identificat si masurat, cei mai multi vendori vor sa vanda cloud insa nu o si fac, iar clientii sunt relativ confuzi. Un proces de educatie exista, facut atat de presa cat si de vendori (as reaminti aici proiectul MarketWatch-Microsoft) insa este nevoie de eforturi mult mai mari, iar rezultatele oricum nu se vad imediat. Persista numeroase confuzii intre ce este si ce nu este cloud computing si mai ales  intre privat/public/SaaS/PaaS/Hosting etc. Este necesar ca presa, vendorii si alti factori de influenta sa-si puna ordine in concepte si idei pentru ca altfel riscam sa transferam confuziile si potentialilor clienti. La discutii au participat: Microsoft, Ericsson, Omnilogic, STS, Hostway, TeamNet/More etc.
Pe tema intalnirii de la CIO Council voi reveni cu un post separat.