Wednesday, December 14

Studii externe prevad 12,5% crestere pentru piata IT locala

O analiza regionala realizata de Erste Group considera ca piata locala de IT creste in 2011 cu cca 11,3% iar in 2012 progresul va inregistra 12,7%. Austriecii dau ca sigura o crestere generica a IT-ului in regiune cu cel putin dublul cresterii PIB. Cu aceasta ultima afirmatie sunt de acord, a mai fost auzita in piata, insa va avea Romania o crestere a PIB-ului de 6%?
Tind sa cred ca fie cei de la Erste fie sunt informati aiurea fie au nevoie de acest optimism intr-un context legat de investitii, oportunitati etc.
Ei pun evolutia buna pe seama fondurilor structurale de 252 milioane EUR primite de Romania in 2011, insa banii acestia sunt doar pe hartie si nu se regasesc imediat pe piata. Ciclul este unul destul de lung: depuneri proiecte, aprobari, derulari, decont-uri etc. Un alt element de crestere ar fi cloud computing, insa chiar daca acest segment se dezvolta accelerat, piata de profil este foarte la inceput, iar monetizarea este multianuala, prin urmare nu vad venituri uriase din acest business in 2012.
Ar fi minunat ca piata locala sa aiba o asemenea evolutie, insa nu exista semne evidente in aceast adirectie. Procentele amintite in alte studii: PAC, PMR, EITO etc si care se plaseaza in intervalul 3,5-7% sunt mult mai aproape de realitate si de previziunile intiale: crestere cu un procent dublu fata de cresterea PIB.