Tuesday, October 3

Noutati la Oracle Open World 2017. Ce mai zice Larry Ellison despre R/Evolutia tehnologiei?

Ca de obicei, Larry Elison a dat startul la Oracle Open World 2017, cu un keynote de aproape doua ore,  prin care a expus cele mai noi produse si servicii Oracle. Ellison a vorbit multe despre evolutie sau revolutie in tehnologie, Inteligenta Artificiala, Machine Learning, automatizare si mai ales dispozitive/solutii AUTONOME. A fost probabil cel mai folosit cuvant din intreaga prezentare etc.
Ca produse a facut trimitere la
- Oracle Autonomous Database, prima baza de date autonoma, disponibila din decembrie 2017
- Oracle Autonomous Cybersecurity,o serie de produse de securiate cibernetica in regim autonom
Intre cele doua produse, Oracle vede o legatura indisolubila, pe care Ellison a mentionat-o expres la Open World 2017. In opinia sa, oamenii vad securitatea cibernetica drept o varietate de amenintari, de la DDoS la ransomware, insa cea mai apasatoarea este „furtul datelor”, ceea ce face din Oracle, unul dintre principalii responsabili.  In cybercrime, banii vin din vanzarea datelor furate si mai putin din blocarea accesului la un site, prin urmare obiectivul principal al unui hacker este sa fure datele si sa le vanda unor terti. Oracle se intreaba „unde este cel mai sigur loc in care sa pastrezi datele”? Evident, intr-o baza de date si prin urmare lucreaza la crearea unui sistem de supersecuritate la nivelul bazei de date, complet autonom, fara interventie urmana, capabil sa adopte cele mai potrivite masuri si sa se „refaca” singur. Un sistem care sa faca totul, de la scanarea unor potentiale riscuri, pana la identificarea intruziunilor si eliminarea amenintarilor. Pare un domeniu nou pentru Oracle, insa as zice ca o abordare full cybersecurity la nivelul bazei de date, va prinde bine la public in contextul GDPR.  Dupa Dyn si Palerra, cumparate in 2016, e posibil sa urmeze si alte achizitii din piata de securitate cibernetica.

Pentru Oracle Autonomous Database, Oracle vorbeste de o disponibilitate la 99.999 si de preturi la jumatate fata de Amazon. Pentru ca este autonoma si nu are nevoie de update-uri si intretinere. Ellison a folosit frecvent termeni precum super-elastic si hiper-elastic, termeni pusi pe piata in principal de Amazon. De altfel, Amazon a fost „inamicul public numarul 1” al Oracle Open World 2017 (Ellison isi alege in fiecare an un competitor. IBM si Salesforce au fost, de asemenea, printre victime). Interesant este si ca Ellison a spus ca rularea unui workload pe Oracle versus Amazon genereaza costuri la jumatate si ca poate sa treaca o astfel de clauza in contracte oricand.
Aveti mai jos intreg keynote-ul lui Ellison de la Oracle Open World 2017, pentru mai multe detalii: