Tuesday, September 26

Romancele au sanse mai mari la o cariera in IT

Cel mai recent raport Eurostat arata ca in majoritatea statelor europene, barbatii domina sectorul IT, ca pondere al numarului de angajati. Media europeana este de 83% in crestere fata de un 78% inregistrat in 2010. Mi se pare ciudata aceasta crestere, dar statistica e lege :) Contrastul este si mai mare daca avem in vedere distributia generala a angatilor: 54% barbati si 46% femei.
Femeile in tehnologie sunt inca rara avis in multe tari europene, cele mai retincente fiind Slavacia cu 91% barbati angajati in ITC si Cehia cu 89%. Pe de alta parte, Romania si Bulgaria sunt campioanele diversitatii. La noi, 26% dintre truditorii in IT sunt femei, iar la bulgari e si mai bine, procentul ajungand la 30%.

Procentele mari din Romania au la baza deschiderea sistemului educational si conturarea unor oferte mai atractive pentru tinere dar si promovarea unor modele feminine cu succes in cariera. Vezi Madalina Suceveanu (ex CTO Orange Romania), Monica Ene-Pietroşanu (ex Country Manager Intel Romania Software Development) etc. La fel de eficiente au fost si unele programe derulate in anii 2010-2014  Girls in Tech, Girls Programming Camp sau chiar o rubrica de revista precum Femei in Tehnologie (sustinuta de Luiza Sandu, ex-colega mea din redactia Market Watch).