Wednesday, August 23

O schimbare interesanta pe piata investitiilor in tehnologie

Asistam la un switch interesant: investitiile companiilor non-IT in business-uri tech au depasit investiile companiilor IT in acelasi segment de piata. 51% versus 49%, pentru prima data de cand se tin astfel de socoteli. Prin 2012, raportul este de 29 la 71. Ca numar de tranzactii, companiile non-IT au fost implicate in 157 investitii, iar cele IT in doar 149. Studiul apartine celor de la CBInsights si se refera la top Fortune 500. 

Ce arata aceasta analiza? Ca domeniul tech este foarte atractiv ca investitie financiara, speculativa. Anterior, tranzactiile relevante erau derulate de companiile IT, care cautau astfel sa-si consolideze pozitia pe piata, baza de clienti, portofoliul de produse etc. Vezi sirul lung de achizitii de la Oracle, Microsoft, EMC, IBM etc. Erau investitii strategice, pe termen lung, fara interes pentru un proft pe termen scurt. Pe de alta parte, investitorii financiari (Goldman Sachs este spre exemplu cel mai activ investitor non IT in business-uri tech) gandesc speculativ, nu se implica operational in activitate (sau prea putin) si urmaresc un exit rapid. Interesant de urmarit situatia si dincolo de Fortune 500, cred ca sunt sanse ca tendinta sa fie generala. Cum sunt numeroase startup-uri tech fara profit sau sanse de a face profit vreodata, vor fi probabil miscari furtunoase prin piata.


Sursa informatiei:
https://www.cbinsights.com/research/report/fortune-500-tech-investment?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_feed%3BUWAMEP%2B9Rm6lO5xj6LT8CA%3D%3D