Monday, September 2

Cloud, the only way is up!

Stiu ca suna ca un refren pop din anii 90, insa aceasta pare a fi concluzia celui mai recent studiu al Market Monitor, parte din 451 Research. Cifrele publicate de Market Monitor arata o crestere anuala de 36% a sectorului cloud computing (intra multe tehnologii si servicii aici) constanta pana in 2016, cand veniturile generate sub aceasta umbrela vor atinge valoare de 20 miliarde USD.

Vedetele sectorului vor fi serviciile de tip platforma (PaaS, precum Windows Azure, spre exemplu) cu o crestere anuala de cca 41% si care in mod curent genereaza 1/4 din venituri si cele de tip infrastructura (IaaS, inchiriere de infrastructura virtualizata, cam ce ofera IBM si StarStorage prin centrele lor de date din Bucuresti) cu o crestere anuala de 37%. Categoria Software ca Serviciu (SaaS - in aceasta categoria avem SalesForce si Office 365, spre exemplu) contribuie cu o alta patrime la venituri si va avea o crestere anuala de cca 29% conform aceluiasi studiu.

Din punct de vedere al furnizorilor de cloud, Market Monitor zice ca 23% din furnizori genereaza 83% din venituri (adica cele 20 de miliarde USD aferente viitorului an 2016) prin urmare, cloud-ul cam este un joc de baieti mari. Aceste cifre, mi-au adus aminte de o remarca a lui Kostas Loukas, GM al Microsoft Romania, care, intr-un interviu de saptamana trecuta, mi-a spus:„cloud is not a easy game to play”. So true.

Un alt element interesant revelat de Marketing Monitor este ca 80% dintre clientii de cloud sunt preocupati de costurile ascunse ale acestui model de livrare al tehnologiei, temeri asociate solutiilor complexe de back-up si recuperare din cloud, accesului facil la servicii, mutarea dificila a datelor dintr-un cloud in altul etc. Securitatea si confidentialitatea au mai pierdut din importanta, insa piata mai are de lucru la intelegerea deplina a conceptului. Situatia se reflecta intocmai si pe piata locala si am auzit frecvent la conferinte intrebari puse de audienta care arata ca procesul de asimilare a terminologiilor legate de cloud si de intelegere a mecanismelor de contractare, plata, acces etc este inca la inceput, in ciuda impresiilor ca abordarea ad nauseum a subiectului ne-a transformat pe toti in experti.