Friday, May 31

Piata de ERP a crescut cu 2.2% in 2012

Procentul de 2,2% se refera la piata globala, insa nici situatia locala nu poate diferi cu mult. Primii 10 furnizori  conteaza pentru 64% din valoarea pietei, evaluata la cca 24,5 miliarde USD. SAP ramane lider cu 6 miliarde USD venituri si 24,6 cota de piata, urmat de Oracle cu 3,12 miliarde USD (cota de piata 12,85) si Sage (prezent in Romania prin Deveho Consulting) cu 1.5 miliarde USD (cota de piata 6,3%).  Microsoft a crescut business-ul pe Dynamics (Nav si AX) cu 4,2% depasind 1 miliard USD ca venituri, cu vanzari preponderet pe AX (solutia mai complexa si implicit mai scumpa).

SAP continua sa domine piata de profil prin adaugarea in suita ERP a unor functionalitati importante de Business Analytics (Business Objects) mobilitate (am vazut anul trecut cateva apps-uri interesante), componente de Social Media (SAP Jam) dar si mutarea solutiei pe arhitectura HANA (in memory database de la Sybase si hardware HP din cate mai stiu, a fost adusa LIVE la ultima editie a SAP Forum)

Cea mai consistenta crestere a fost inregistrata de INFOR (in Romania prin ITC si mai nou prin Elian Solutions) cu 49,5% plus fata de 2011 si vanzari de aproape 1.5 miliarde USD (imediat langa Sage).
Veniturile din SaaS (software ca serviciu) ating 12% din vanzarile globale si se preconizeaza atingerea unei valori de 17% in urmatorii 3-4 ani. (sursa informatiilor Gartner, Studiu ERP 2012).

La o prima vedere, structura pietei se pastreaza si local, cu exceptia Sage care a intrat recent in Ro si are doar 5-6 proiecte. De adaugat ar fi jucatorii locali precum TotalSoft, Wizrom, BitSoftware care duc la o fragmentare accentuata a pietei si probabil cotele sunt diferite.  Ca valoare, piata locala este de 22-23 de ori mai mica, acumuland probabil 105-110 milioane EUR.