Tuesday, February 26

HP vinde WebOS catre LG

HP a anuntat ca vinde WebOS (sistemul de operare dezvoltat de Palm in 2009 , companie cumparata de HP in 2010) catre LG. Complementar, HP va transfera catre coreeni intreaga echipa de ingineri care se ocupa de acest produs. Patentele vor ramane in proprietatea HP, iar LG va primi licente de utilizare si va deschide birouri in California pentru derularea acestui business. Pe de alta parte, LG a anuntat ca intentioneaza sa foloseasca WebOS pentru televizoarele Smart dar si pe alte produse care necesita conectare la web si ruleaza apps-uri.

Colaborare dintre cele doua companii este deja in derulare, insa produsele cu WebOS for fi gata pentru piata abia anul viitor (2014).
LG va pastra WebOS ca un proiect open source (initiativa lansata de HP in 2011) si prin urmare programatori din afara LG vor putea dezvolta alicatii proprii pe acest sisteme de operare. LG spune ca nu are planuri sa foloseasca WebOS pe telefoane desi Palm a dezvoltat acest sistem de operare special pentru smartphone-uri.

Palm era un reper major pentru mobilitate inainte de era iphone/iOS, insa in ultimii ani a intrat complet in umbra, iar in 2010 a urmat achizitia de catre HP, care din 2011 a tras pe linie moarta aceasta linie de business. Primele proiecte de SFA ( solutii pentru automatizarea fortei de vanzari) derulate in Romania foloseau PDA-uri de la Palm si care erau la vremea respectiva mai bine cotate decat iPaq-urile de la Compaq. WebOS a fost lansat in 2009 (la CES) ca principal competitor pentru iOS al celor de la Apple insa nu a reusit sa scoata Palm din declin.