Thursday, February 28

Despre selectia unei solutii ERP

Solutiile ERP au fost printre subiectele de care m-am ocupat frecvent in Market Watch, unde am tinut 2 sezoane rubrica „ERP la nivel de concept”, iar in ultimii ani am scris probabil cele mai multe studii de caz din piata locala.
Literatura de profil pune un accent deosebit pe efortul de selectare a solutiei potrivite si considera ca investitia de timp si bani in aceasta etapa se recupereaza din plin ulterior. Chiar daca realitatea nu respecta intotdeauna recomandarile si povesteam anul trecut despre o companie care a schimbat trei solutii in 4 ani, exista si abordari normale. Zilele trecute am stat de vorba cu un client (companie mare de distributie si retail materiale pentru instalatii de apa, gaz, incalzire etc, top 3 pe piata de profil, 16 magazine la nivel national) care a derulat acest proces by  the book.
Directorul General, trecut de altfel printr-un alt proiect de implementare a desemnat un om din fiecare departament (10 persoane in total) pentru a sintetiza cerintele (informatii colectate, informatii necesare, procese automatizate, lucru in interfata, acces etc) fiecare departament avand o podere diferita la realizarea scorului final.
Timp de 6 luni (cand investesti sume cu multe zero-uri, atentia la detalii trebuie sa fie maxima) aceasta echipa s-a ocupat cu strangerea de informatii, intalniri, prezentari si vizite la principalele referinte despre o lista initială cu 8 furnizori. Fiecare dintre acestia a primit  note de la 1-10 pentru urmatorii indicatori, care au contat diferențiat în scorul final: grad de acoperire cerințe (a contat 40%) cost achiziție licențe si servicii (10%) cost hardware (8%) cost anual mentenanță (10%), accesibilitate interfață/meniuri (10%) referințe (7%) dezvoltare flexibila viitoare (15%). Pe baza punctajului au ajuns la o lista scurta cu trei solutii: SAP, Charisma/TotalSoft si Microsoft Dynamics AX. In final, au ales soluția de la Microsoft in combinatie cu niste add-on-uri (module suplimentare) foarte misto pentru gestiunea depozitului si a transporturilor. Intreaga poveste si mai ales care este situatia la un an dupa finalizarea proiectului... in curand.