Primul sfat ar fi sa nu-l cumparati online. Claparul trebuie probat.
Al doilea ar fi cautarea unui magazin care ofera o gama diversa de marimi, claparii existan atat cu lungime cat si cu latime variabila (98-106mm). De obicei, pe la Metro, Carfur etc se gasesc doar cateva marimi. La fel de important este ca la probarea claparului sa fie purtate sosetele protrivite si nu unele pt pantofi.
O buna modalitate de proba este scoaterea ciorapului interior (trageti putin de el, iese relativ usor, mai greu este de pus la loc) si probarea acestuia fara claparul din plastic pentru a sesiza cat de bine imbraca piciorul. Daca exista imbinari care jeneaza nu e bine. In clapar piciorul trebuie sa stea comfortabil, degetele sa poata fi miscate lejer dar miscarea piciorului sa nu fie posibila pe nicio axa.
Majoritatea claparilor existenti acum pe piata sunt cu 4 cleme, desi cei cu deschidere prin spate mie cel putin mi se pareau mult mai potriviti pentru incepatori.
Se inchide mai intai clema de jos de pe gamba si apoi se merge in sus si in jos cu restul. Acestea trebuie sa se inchida foarte usor, altfel inseamna ca presiunea asupra piciorului va fi prea mare, sangele va circula mai greu si e tot ce va doriti pe o zi geroasa.
Cu ambii clapari in picioare trebuie facute cateva miscari, mai ales aplecari in fata si spate pentru a sesiza care sunt punctele de presiune si cum se simt asupra piciorului. La aplecare, degetele nu trebuie sa apese pe clapar, ar trebui sa se retraga putin. Faceti cativa pasi etc ideea este sa-i tineti in picioare 10-15 minute. Atentie si la cum se aseaza pe gamba.
Spre deosebire de alte incaltari, claparii nu se lasa (doar se mai aseaza ciorapul interior) iar miscarile piciorului sunt diferite chiar si fata de bocancii de munte.
Tehnologiile de constructie sunt mai putin importante pentru un incepator. Ar conta poate un ciorap interior tip TermoFit (se se muleaza la caldura piciorului) precum si indicele de flexare pt start fiind recomandata o valoare 50-60.