Thursday, November 9

Hitachi Vantara intra pe piata locala, desi nu a plecat niciodata

Prin luna septembrie, corporatia Hitachi a anuntat infiintarea unei noi companii: Hitachi Vantara, care integreaza trei entitati distincte: Hitachi Data Systems (HDS, cunoscuta si in Romania pentru sisteme de stocare), Hitachi Insight (entitate in cadrul Hitachi, aparuta in 2016, cu focus pe IoT) si Pentaho (companie cumparata de Hitachi in urma cu 2-3 ani, orientata pe integrare si analiza de date, la nivel vizual si predictiv). A rezultat evident, o mega companie (exista un site dedicat https://www.hitachivantara.com/en-us/home.html) cu  un portofoliu extins de solutii, atat pe orizontala (IoT, smart city, datacenter, complex analytics) cat si pe verticala (diverse arii economice, de la banking si energie, la administratie si healthcare).

Hitachi Vantara combina diverse tehnologii si arii de expertiza pentru a crea solutii care sa gestioneze datele end-to-end, adica de la momentul generarii de catre senzori, pana la livrarea sub forma de rapoarte vizuale catre utilizatorii de business. Intre aceste momente se afla numeroase paliere de stocare, integrare, procesare, analiza...care implica multiple aplicatii operationale: ERP, document management, Enterprise BI, Data Warehouse etc. Activitatea Hitachi Vantara este globala, inclusiv in Romania, unde se suprapune pe amprenta Hitachi Data Systems, organizatie coordonata de Gabriel Tomescu, anterior la Symantec si Bull Romania. Din cate stiu, produsele/solutiile Hitachi Vantara sunt disponibile prin Ingram, ca unic distribuitor.

Daca va intrebati ce inseamna Vantara, situatia este mai complicata. Pare sa fie un joc de cuvinte, cu V de la virtualizare, avatar ca reprezentare digitala a ceva, un vantage point (o pozitie la inaltime care permite o viziune de ansamblu) etc. Cuvantul exista si in unele culturi orientale, cu trimitere la libertate si independenta ca prioritati in viata cuiva. Nu am gasit o explicatie oficiala, prin urmare, avem liber la interpretari.