Wednesday, March 22

HP si BASF construiesc un supercomputer pentru industria chimica

HP se pricepe la computing, am vazut cateva realizari intr-un business trip in California. BASF, pe de alta parte, este cea mai mare companie din industria chimica. (+50 miliarde euro cifra de afaceri) Prin urmare, asocierea ar trebui sa produca rezultatate deosebite. Supercomputerul se numeste HPE Appolo (ma asteptam la ceva personalizat, mai ales ca toate supercomputerele din lumea buna au nume - vezi IBM Mare Nostrum, spre exemplu) si este destinat coordonarii activitatilor globale de cercetare in chimie. Obiectivul proiectului: reducerea timpului de procesare si a costurilor.

Noul sistem, afirma comunicatul oficial, va permite obținerea de răspunsuri la întrebări complexe și reducerea timpului necesar pentru a obține rezultate, de la câteva luni, la câteva zile, în toate domeniile de cercetare ale BASF, prin simularea mult mai precisă a proceselor de pe suprafețele catalizatoare sau prin accelerarea proiectării de noi polimeri cu proprietăți predefinite.

Supercomputerul BASF va fi format din mai multe noduri HPE Apollo 6000 (arata ca in imagine) o platforma compacta de high performance computing, rackabila si racita cu aer. Platforma HP Apollo a fost lansata prin 2014 si este o familie mai mare: 6000, 6500, 8000 etc. Sistemul este echipat cu procesoare Intel Xeon (multe) si duce un cvadrilion de operații pe secundă. (1 Petaflop)