Monday, November 21

Vrei sa-ți ajuti copilul la teme? Incearca Office 365 pentru Acasa!

Am doi copii şcolari şi pe măsură ce trec anii îmi dau seama că, în România, educaţia copiilor este în principal responsabilitatea părinţilor şi prea puţin a Şcolii. Şi nu mă refer doar la pasiuni şi sport, ci mai ales la cunoştinţele formale de ştiinţe, limbi străine, istorie şi geografie etc. Pentru că şcoala, din cele mai diverse motive, nu performează, suntem nevoiţi să plusăm la pregătirea copiilor cu ore şi activităţi suplimentare, meditaţii, materiale pentru cursuri, sprijin la teme etc.

Faţă de anii 80, când generația mea era la gimnaziu, şcoala românească de astăzi nu diferă foarte mult. Programa a rămas orientată pe memorarea şi reproducerea unor informaţii, iar profesorii buni dau la fel multe teme. Aici pare o excepţie, mă refer la folosirea PC-ului pentru realizarea temelor şi orientarea profesorilor către proiecte. Adică teme ceva mai complexe, care implică fie o documentare mai amplă fie colaborarea între mai mulţi elevi. Şi pentru copii mei, sau cel puţin pentru cel mare (13 ani) PC-ul a devenit principalul suport pentru realizarea temelor. Cea mică (7 ani) acum îl descoperă, mai mult din lecţii multimedia pentru că, din fericire, la clasa întâi, temele sunt încă puține.

Teme, referate şi proiecte

La capitolul competențe digitale, şcoala romanesca este, de asemenea, depăşită de realitate. Programa de la materia Tehnologia Informaţiei şi Comunicațiilor (TIC) este relativ anacronica faţă de nivelul de înţelegere şi interes al copiilor de astăzi. Născuţi oarecum în fata PC-ului şi a tabletei, la 12 ani aceştia zâmbesc discret, în timp ce proful sau profa de TIC le predă teoria despre componente şi periferice. Ca şi ai mei, majoritatea copiilor au învăţat în familie cum să folosească PC-ul, probabil in jurul varstei de 7-8 ani. Prin urmare, se întâmplă ca uneori copii să ştie la nivel practic, mai multe decât unii dintre profesori. 

Pentru activităţi şcolare, PC-ul rămâne cel mai productiv instrument. O spun din experienţă, dar o arată şi statisticile. Un studiu al GfK România menţiona în luna septembrie ca 56,4% dintre părinți intenționează să cumpere pentru copiii lor un PC, spre deosebire de 18,7% care vor o tabletă. Revenind la teme şi proiecte, acestea ocupa o bună parte din viaţă şi timpul unui preadolescent. Cum fiului meu nu îi place forţe tare scrisul de mână (a se citi că nu stăpâneşte tocmai bine caligrafia/scrisul frumos), preferă oricând să-și facă temele pe computer şi să le printeze pentru şcoală. Dacă în clasele I-IV, folosea PC-ul preponderent pentru jocuri (online sau offline) şi Internet, din clasa a V-a, realizarea temelor, proiectelor şi referatelor îi ocupa tot mai mult din timpul petrecut în faţa calculatorului. Adevarul este ca, pentru jocuri, foloseste tot mai mult consola.
 
PC-ul pe care îl are în mod curent (un desktop cu Intel Core i3 şi un monitor de 21 inci) a venit doar cu Windows 7 preinstalat. Pentru că avea nevoie de un editor de text, am instalat o versiune mai veche de Microsoft Office, un 2007 rămas în urma schimbării unui laptop. Ştiam ce probleme se vor ivi, iar copilul şi-a dat seama imediat că aceasta aplicaţie era diferită faţă de ce aveam eu în mod curent pe laptop şi chiar faţă de ce aveau la şcoală în laboratorul TIC. Office 2010, în ambele situaţii. Am funcţionat astfel o perioadă, iar eu îi verificăm temele fie trimise pe e-mail fie aduse aduse pe un memory stick. În ultimii doi ani, am început să lucrez mult de acasă, însă chiar şi aşa nu reuşeam să ne sincronizăm întotdeauna. Ulterior, a mai apărut în casă un PC pentru copilul mic (un laptop moştenit în urma unui upgrade) iar problema, într-o oarecare măsură s-a dublat.

Există o soluţie ieftină şi bună?

Pentru a rezolva situaţia şi pentru că eram familiarizat cu produsele Microsoft Office din noua generaţie. am optat pentru un Office 365 pentru Acasă. Costul este de 429 de lei /an (acum este insa o promotie pe site-ul Microsoft si costa doar 339 de lei/an) însă, aici este cheia, permite instalarea celei mai recente suite Office pe 5 dispozitive în cadrul aceleaşi locuinţe. Inclusiv pe Mac-uri, dacă aveţi copii mai mari atraşi de lumea Apple. 


În plus, aduce 1 TB spaţiu de stocare online şi partajarea facilă a documentelor prin Internet. Dacă în cazul copiilor, Word şi PowerPoint erau suficiente pentru derularea activităţilor şcolare pentru mine contau atât Excel cât şi Publisher. Pentru utilizare domestică/educaționala Office 365 pentru Acasa este de la distanţa cea mai bună alegere, faţă de Office 365 Personal (299 lei/an însă un singur utilizator) sau Office 365 Student (339 lei/an, însă doar doi utilizatori). Un element relevant este ca PC-urile trebuie să aibă Windows 7 sau orice altă versiune mai recentă. Prin urmare, dacă aveţi Vista sau XP, este necesar un upgrade.

Care sunt câştigurile?

În primul rând acces la versiunea 2016 a suitei Office, care aduce câteva schimbări majore la nivel de colaborare. Mai concret, un document poate fi deschis şi editat de mai mulţi utilizatori în timp real. Poţi vedea în timp real tema la care lucrează copilul şi îl poţi ajuta. În Office 365 pentru Acasa toate documentele pot fi partajate extrem de uşor direct din fereastră de Word, pe baza unor reguli prestabilite. Practic, pot revizui rapid orice document la care lucrează copilul, fără să mă mai duc în camera lui sau să mi-l trimită pe email, dacă nu sunt acasă.

De ce trebuie să le revizuim temele/proiectele? Experienţa de până acum, mi-a arătat că în general copii mei nu sunt foarte atenţi la formatarea corectă a textelor. În al doilea rând, copilul mai mari are tendinţa să copieze diverse informaţii (wikipedia and stuff) şi nu să se documenteze şi apoi să scrie propria versiune. Din povestirile de la şcoală, înţeleg că şi în clasa exista discuţii pe acest subiect şi că unii profesori penalizează „plagiatul”. Prin urmare, un filtru suplimentar ajută și il face mai atent. Încerc, în general să nu îi ajut prea mult cu temele/proiectele. Mă asigur că au înţeles cerinţele şi că au identificat câteva surse corecte/pertinente de informare şi intervin doar acolo unde este necesar. Încerc să-mi imaginez, un proces de învăţământ în care profesorii ar avea timp şi disponibilitate pentru o asemenea activitate.

Alt avantaj major al Office 365 pentru acasă, este acel 1TB de stocare online pentru fiecare membru al familiei, adica 5 TB. Fără să fim o excepţie, producem nejustificat de multe fişiere multimedia (imagini şi filmuleţe) iar cei 500 GB ai PC-ului se anunţă insuficienţi. Prin urmare, urcăm în cloud o bună parte din fişiere, rezolvând atât problemă de spaţiu cât şi pe cea de back-up. Într-o vreme foloseam un HDD extern, însă uitam frecvent să salvăm unele fişiere.

Un alt scenariu de utilizare este accesarea documentelor de pe telefon sau de pe un alt calculator, atunci când se afla la un coleg pentru un proiect. Cu Office 365, copii au toate temele cu ei. Nu s-a întâmplat până acum, dar dacă ar pierde varianta print sigur i-ar arăta profesorului tema pe telefon sau tableta. Mă gândeam recent, cum ar fi să încerce realizarea unor video-teme, adică să-şi înregistreze anumite compuneri, armumente, răspunsuri la întrebări iar fişierele să stea în nor. Le-ar putea urmări foarte uşor la şcoală, fie direct de pe telefon sau tableta, fie pe display-ul existent în mai toate clasele. Office 365 pentru Acasă are asociat şi un cont de Skype. Bine veţi spune, Skype este oricum gratuit. Da, însă acest cont aduce şi câteva minute internaţionale (cred că 50/lună) iar copilul meu cel mare foloseşte intens Skype în discuţiile cu prietenii (mai mult pentru scopuri recreative decât şcolare) şi cu unele rude aflate peste nişte mari şi tari. Prin urmare, aceste minute internaţionale sunt binevenite.

Cost versus beneficii


Ştiu că în general, căutam soluţii mai simple şi eventual gratuite, însă abonamentul face din Office 365 pentru Acasă un produs foarte accesibil. Costul lunar este cât pentru 2 pizza (43 de lei/lună daca platiti lunar) iar dacă faceţi un abonament anual se reduce la 35 de lei. Mai mult, dacă avem în vedere că sunt cinci dispozitive acoperite prin acest abonament, sumele în discuţie devin şi mai mici. Din câte am remarcat, magazinele online mari (eMag, Altex, Flanco, PCGarage) au frecvent promoţii cu Office 365 pentru Acasă la cumpărarea unui PC, iar preţul se mai reduce cu nişte procente. Cred că cel mai mic preţ văzut online a fost de 385 de lei, fără să fie într-un context gen Black Friday sau asemănător. Prin urmare merită încercat, puteţi începe cu un Office 365 pentru Acasă TRIAL de o lună, iar dacă vă place şi generaţi documente, doar activaţi abonamentul şi continuaţi activitatea. Atenţie ca la iniţierea trialului, platforma cere automat datele de card, însă puteţi oricând renunţa la trial. Este ca la Booking.com şi Uber, datele de card sunt necesare pentru setarea contului, dacă nu folosiţi sau nu comandaţi, cardul nu este debitat. Instalarea si activarea sunt facile, nu ridica probleme. In cazul meu a fost si mai simplu, pentru că aveam deja un cont Microsoft activ. Daca ati cumparat copiilor un XBOX, cu siguranță aveți și un cont Microsoft asociat.
 


Acelaşi studiu citat anterior zice că 87,9% dintre gospodăriile cu şcolari (clasele I-XII) există cel puţin un PC. Alături de jocuri şi internet, copii au nevoie și de o suită Office 365 pentru Acasă, atât pentru realizarea temelor şi proiectelor cât şi pentru orele de TIC. Chiar dacă este o materie cu un statut încă nedecis (obligatorie sau opţionala), copii sunt atraşi de tehnologie şi dacă au norocul unui profesor mai tânăr, vor merge cu plăcere la aceste ore. Vor învăţa nu doar teorie ci şi elementele de bază ale lucrului cu Word, PowerPoint și Excel. Prin urmare, asiguraţi-vă că au tot ce le trebuie ca să folosească PC-ul pentru şcoală și ca aveți tot ce vă trebuie ca să îi ajutați la teme, referate și proiecte.