Friday, June 17

Cum alegi o bicicleta pentru copil?

Biciclistul.ro are un articol util despre Cum alegi o bicicleta pentru copil cu informatii legate corelarea dimensiunii biclei cu intaltimea si varsta copilului + cateva recomandari de marci.
Din propria experienta (doi kinderi care au trecut prin toate dimensiunile de biciclete) as adauga urmatoarele:

- Incepeti cat mai de timpuriu, cu un run-along. Este bicicleta aceea fara pedale, care invata copilul sa-si tina echilibrul. Daca nu aveti unul si vi se pare o investitie inutila, scoateti pedalele unei biciclete mici si gata, aveti un run-along.
- Nu va preocupati excesiv pentru greutatea bicicletei. Mai toate modelele pentru copii, inclusiv cele scumpe sunt grele, pe de o parte greutatea ajuta la echilibru, pe de alta parte nu se justifica nu stiu ce componente ultrausoare. Totusi, ar fi bine sa verificati, exista si biciclete de copii din categoria pietre de moara.
- Nu cumparati copiilor biciclete complexe. Evitati orice echipare inutila: suspensii, frane pe disc, schimbatoare de foi etc nu fac decat sa creasca greutatea bicicletei si complice inutil mersul pe doua roti. Pana la roti de 16 sa aiba doar frane cu manere reglabila, la 20 sa aiba schimbator spate, la 24 eventual o suspensie fata si schimbator de foi.

- Mergeti de second-hand. Nu se justitifica investia intr-o bicla noua, care va fi folosita 1-2 ani, decat daca aveti doi sau mai multi copii, sau costul in sine nu este o problema. Incerc de doua luni sa vand o bicicleta Orbea (roti 16) cu 250 lei, pretul de achitie fiind 750 :(  Pe de alta parte, am cumparat un Drag (roti 20) usor si mecanic impecabil cu doar 320 lei.
- Cumparati totusi o bicicleta bine asamblata, chiar daca nu este super-brand. Drag, spre exemplu, este surprizator de bine lucrata pentru o marca bulgareasca. Este similara unui CubeTeam 20, poate chiar ceva mai usoara. Altfel, riscati sa apara jocuri la angrenaje, roti descentrate etc.