Tuesday, March 22

SQL Server 2016, procesare in memory si securitate la nivel de row

Anuntat la conferinta Ignite in mai anul trecut, SQL Server 2016 a fost lansat oficial, cu promisiuni de crestere a performantei de pana la 100X. Comercial insa va fi disponibil clientilor din Romania incepand cu luna mai. SQL Server 2016 aduce procesare analitica in timp real , extindere catre mobil, securitate crescuta, arhitectura hibrida (local-cloud) etc, iar Microsoft afirma ca a fost gandit pentru epoca cloud. 

De asemenea, SQL Server 2016 are in vedere volumul mare de date existent in mediul de business si ofera procesare in memory pentru a creste viteza de lucru. Scalabilitatea si redundanta sunt asigurate prin integrare cu Microsoft Azure, iar operarea este complet criptată.  Mai mult, 2016 are securitate la nivel de row, ceea ce face ca accesul la informatii sa poate fi controlat foarte fin. Pentru vizualizare, SQL Server 2016 se bazeaza pe PowerBI care este inclus in orice licenta de SQL. Power BI este disponibil pe orice platforma mobila, ceea ce face ca deschidere SQL Server 2016 catre mobilitate sa fie maxima.

Nu mai stiu cotele de piata in Romania pentru baze de date, insa SQL Server era in crestere cand am verificat ultima data. Concurenta pe partea de analytics este ridicata mai ales prin promovarea unor solutii precum SAP Business One Hana (tot pe o tehnologie in memory) dar si a altor furnizori. Microsoft are insa o baza instalata mare, precum si relatii stranse cu ISV-urile si cu siguranta rata de migrare la SQL Server 2016 va fi mare, mai ales ca era o solutie asteptata in piata. Mai mult, incetarea suportului pentru SQL Server 2005 va genera o cerere suplimentara. Daca vine si pe Linux, Microsoft a dat lovitura.