Friday, July 24

Intel vrea cloud for all si all for cloud

Intel vrea sa dea cloud pentru toata lumea dar pentru ca mediul enterprise este inca opac in piata este nevoie de unii catalizatori. „Cloud for all” este cea mai recenta initiativa a Intel care arata astfel ca face „all for cloud” si ca ia foarte in serios previziunile celor de la IDC: cca 148 miliarde USD „cheltuibile” pe infrastructura de tip cloud: public, private, hibrid etc.

Initiativa are trei componente:
- sustinerea furnizorilor in dezvoltarea unor solutii/servicii predefinite/preconfigurate si usor de instalat, inclusiv cu standardizare de tip enterprise (ca aici este rata de adoptie redusa)
- optimizarea solutiilor de Software Defined Infrastructure. Aceasta este o tendinta curenta in industrie care defineste convergenta tututor resurselor IT. SDI centralizeaza administrarea tuturor resurselor (server, storage, retea etc) si pune la dispozitia dezvoltatorilor de aplicatii (cei care fac logica de business a unei produs/serviciu) un set de comenzi prin care sa automatizeze intreaga infrastructura necesară.
- sustinerea standardizarii la nivel de industrie, alinierea diverselor standarde, inclusiv open-source

Elementul cheie este colaborarea cu Rackspace si infiintarea unui OpenStack Innovation Center.
OpenStack este noul copil minune al industrie IT (cum au fost si Java, Apache etc) si care in esenta este un sistem de operare pentru cloud, care face posibil controlul unor resurse multiple si complexe (servere, storage, retea etc) printr-o interfata unica.

Interesant este ca HP trage tare pe OpenStack (au semnat un parteneriat strategic prin 2013 sau 2014, IBM trage tare pe OpenStack (au distributie comerciala pe IBM Cloud Manager inca din 2013), Fujitsu trage tare pe OpenStack (lansari de produse la inceputul anului), Microsoft are planuri cu OpenStack (vezi deschiderea Azure catre OOS) etc. Dar...

Intel a facut investitii masive in framework-ul OpenStack inca de prin 2013-2014 (de citit  Intel SDI and OpenStack un material din 2014) insa acum pluseaza cu acest centru si vrea sa depaseasca plutonul. Centrul va gazdui cel mai mare OpenStack developer cloud, un cluster cu 1000 de noduri care va fi disponibil intregii comunitati intr-un orizont de sase luni. Exista o comunitate OpenStack si in Romania (vezi LinkedIn),  care are cca 500 de membri si a sarbatorit recent un an de existenta. Prin urmare initiativa ar trebui sa aiba si ecouri locale.