Saturday, April 25

Dupa Rompetrol si Telekom trece la infrastructura VCE

VCE este prima compania care a construit un echipament de tip „infrastructura convergenta” adica a pus, din fabrica, in acelasi sasiu servere, storage, networking, virtualizare si management pentru a scuti clientii de achizitii separate, instalari si configurari multiple etc. A reusit sa faca asta bine pentru simplu fapt ca VCE este o asociere intre: Cisco, EMC, VMware și Intel, adica best-of-breed conform slangului din industrie. Rompetrol este unul dintre clientii relevanti ai VCE, aflati deja la a doua experienta cu platforma Vblock (prin 2013 au consolidat cca 1600 de servere pe o astfel de platforma, iar anul trecut au trecut la o versiune noua).

Interesant este ca proiectul de la Rompetrol a fost gestionat de doua companii locale Crescendo și Romtelecom (actual Telekom Romania). Telekom se pare ca a inteles rapid avantajele infrastructurii convergente si anul acesta a trecut la utilizarea interna a Vblock. Mai mult a semnat si un parteneriat cu VCE ca distribuitor si integrator de nivel Gold. Si mai interesant este ca Telekom, care are o echipa tehnica superprofi si foarte numeroasa, obisnuia sa isi „confectioneze” propriile echipamente de infrastructura convergenta, adica propriile „vbloace” cum imi povestea ceva vreme in urma cineva, pentru simplul motiv ca aveau competente atat pe Cisco cat si pe EMC si VMware.   Pana la urma au fost convinsi de fiabilitatea si garantia echipamentelor de fabrica pentru ca acestea trec printr-un proces complex de configurare si testare.

Ce va face Telekom cu Vblock? Pe de o parte va rula serviciie proprii de cloud, iar e de alta va genera proiecte la clienti externi care au propriile facilitati de tip DataCenter si pot gazdui intern aceste echipamente. Este vorba de clienti mari, cu sute de useri. Rompetrol, spre exemplu, tine SAP-ul (aplicatie de nivel critic) dar si Microsoft Exchange (solutie de e-mail cu probabil cateva mii se useri). Intre timp, infrastructura convergenta mai fac si altii, HP, Dell etc.