Thursday, February 5

SAP pune toate cartile pe HANA

Intr-un demers major de modernizare a modului in care companiile consuma IT-ul, SAP a lansat  S/4 HANA - SAP for HANA, o suita care combina functionalitatile traditionale ale solutiilor de business cu puterea de procesare si analiza a platformei in-memory HANA (denumirea are la origine formula High Performance Analytics Appliance).

Suita integreaza practic mai toate solutiile utilizate de clienti (ERP, CRM, Product Lifecyle Management, BI etc) intr-o singura platforma care va procesa in timp real toate datele pentru a livra cele mai complexe analize posibile si cel mai bun suport decizional (imaginat vreodata zice SAP) de un manager. Practic, SAP iese din epoca stocarii pe disc si a analizelor pe date istorice si trece intr-o dimensiune real-time, hic et nunc, dupa cum ar zice stramosii nostri latini.

Dincolo de real time, SAP mai aduce in joc un element relativ nou: SAP Fiori, o interfata noua simplu de utilizat, scalabila pe orice tip de ecran si personalizabila in functie de rolul utilizatorului in organizatiei. Acesta este un element cheie as zice, pentru o piata care se zbate să creasca rata de utilizare a solutiilor. SAP a inteles ca utilizatorii sunt diferiti si ca aplicatiile trebuie sa arate si sa vorbeasca pe intelesul/limba fiecaruia. In ton cu vremurile, SAP ofera aceasta suita in orice combinatie dorita de client: cloud, on-premises sau hibrid.

La intalnirea de ieri cu presa, nu am aflat mai multe despre disponibilitatea pe piata locala, sau  despre proiecte pilot pe la clienti de vaza, insa e de presupus ca unele „experiente” se fac si local. SAP Romania zice ca totusi appliance-ul HANA ar avea 3-4 implementări locale (eu inca mai astept macar o referentiere publica, pentru ca appliace-ul similar de la concurenta, Oracle Exadata, l-am vazut prin cateva centre de date vizitate in ultima vreme)  si ca interesul este in crestere. Nici sora mai mica SAP Business One for Hana, lansata de SAP anul trecut si care este disponibila inclusiv pe piata locala nu are inca o referinta publica in Romania. In mod evident, SAP/4 HANA este o unealta destul de avansata,pentru companii cu un nivel ridicat de complexitate si manageri vizionari,  iar piata locala va reactiona cu intarzierea specifica unei tari din Europa Centrala si de Est.