Monday, October 6

HP se divide in doua linii de business

Zvonurile din weekend (aparute si in social media locala in aceasta dimineata) s-au adeverit, iar HP a anuntat oficial separarea in doua linii de business independente. Meg Whitman, actualul CEO va conduce pe viitor activitatea HP Enterprise (solutii, servicii, servere, storage etc), iar Dion Weisler va coordona linia de PC-uri si periferice, care va ramane in cadrul HP. Scopul actiunii este obtinerea unui nivel mai mare de flexibilitate si independenta, atat in adresarea pietelor specifice (relativ diferite) cat si a resurselor de cercetare si dezvoltare. (pana acum comune). Demersul va fi finalizat in 2015 si va insemna inclusiv cca 50.000 de noi concedieri.

Planurile nu sunt noi, prin 2011, cu Leo Apotheker ca CEO, au circulat informatii similare (vezi Bloomberg), insa dupa venirea lui Meg Whitman la conducerea companiei nu au mai fost puse in practica. In ultimii ani, mai ales dupa plecarea lui Mark Hurd (actual CEO Oracle) HP nu si-a mai gasit locul in piata, a facut cateva achizitii neinspirate (Autonomy si webOS) a facut numeroase concedieri si a pierdut locul 1 ca producator de PC-uri in fata Lenovo.

Situatia s-a reflectat si pe piata locala, din filiala RO plecand mai multe persoane cunoscute, iar compania intrand intr-o tacere profunda la nivel de PR. La nivel global, HP ramane insa cea mai mare companie de IT cu peste 120 miliarde USD cifra de afaceri, insa valoarea de piata s-a erodat destul de mult fata de Microsoft, Apple sau Oracle. In urma cu cativa ani, am vizitat sediul HP din California, inclusiv celebrul garaj din Palo Alto unde Hewelett si Packard au inceput afacerea in anii 50.