Monday, August 11

Piata de DataCenter va creste cu 16% in urmatorii 3-4 ani


Extinderea serviciilor de cloud computing, M2M (machine-to-machine) dar si a aplicatiilor care consuma volume mari de date contribuie direct la cresterea pietei de DataCenter. Prin urmare, pentru piata europeana in general, studiile (Frost&Sullivan, spre exemplu) preconizează un procent anual de 16% pana in 2018, pana la o valoare de cca 7-8 miliarde EUR.

Cele mai active piete vor fi : UK, Germania, Benelux, totusi investitii majore au fost anuntate inclusiv in Franta (furnizorul Interxion a cumparat un centru de date de la SFR si are deja planuri de extindere in valoare de 45 milioane EUR) si tarile scandinave (FaceBook isi extinde prezenta cu investiii de mai multe milioane EUR). Printre cei mai mari furnizori europeni se afla : Interxion, Digital Realty, Telecity, Equinix, Interoute etc.

Totodata, preturile  se vor reduce constant, cu precadere la nivelul serviciilor entry level. Segmentul de colocare si hosting va avea o crestere minora, deorece piata este matura la acest nivel. O creștere mai buna va inregistra segmentul de managed services (servicii administrate, in traducerea unor furnizori) dincolo de orice bariere de limba, cultura sau reglementari, care exista inca, in ciuda eforturilor de armonizare depuse de EU.

Tind sa cred ca si piata locala ca creste intr-un ritm similar, poate chiar cu procente mai mari avand in vedere dimensiunea inca redusa. Piata locala este foarte fragmentata (camere de date cu suprafata mica, puteri instalate mici, lipsa HPC etc) iar hosting-ul reprezinta cel mai raspandit serviciu. Cresterea nu se va reflecta la nivel de spatiu, desi au fost anuntate unele investitii (ICI, spre exemplu) ci cu precadere la nivelul volumului de servicii livrate. Principalii furnizori locali de servicii DataCenter sunt: Romtelecom, IBM, StarStorage, Omnilogic, GTS Telecom, NxData etc. Piata fiind insa globala, la acestia se adauga nume internationale ca Microsoft si Amazon.