Saturday, September 20

La 70 de ani, Larry Ellison se retrage din pozitia de CEO al Oracle

Cel mai bine platit CEO al industriei IT, Larry Ellison se retrage de la conducerea Oracle si va prelua functia de CTO si presedinte al Consiliului de Administratie. Functia de CEO in cadrul Oracle va fi acoperita de Mark Hurd (ex HP) si Safra Katz (cea mai cunoscuta vicepresedinta a companiei).

Larry „the extraordinary” Ellison are 70 de ani este fondatorul companiei Oracle si in topul Forbes pe 2014 este al treilea cel mai bogat om din America si al cincilea la nivel global (52 miliarde USD avere).

A inceput afacerile in anii 70 pe cand lucrand in cadrul companiei Ampex la o baza de date pentru CIA, denumita intern „Oracle” si care reprezinta una dintre primele baze de date relationale. Ulterior, a infiintat compania Software Development Laboratories (SDL) alaturi de alti doi parteneri si 2000 USD capital (1200 fiind banii lui Ellison). Compania a fost redenumita in 79 ca Relational Software, iar din 1982 a devenit Oracle. Ellison detine 22.59% din companie.

L-am audiat pe Ellison de doua ori in USA si de fiecare data a fost la fel de impresionant si la fel de agresiv. Nu-si menajeaza niciodata concurenta, nici la nivel de limbaj si nici la nivel de business. In 2012 cand HP l-a concediat pe Mark Hurd (actualul CEO al Oracle) a avut urmatoarea declaratie: „a fost cea mai proasta decizie, dupa cea a idiotilor de la Apple care l-au concediat pe Steve Jobs.” A avut numeroase remarci acide fata de IBM (inclusiv publicarea unui anunt de o pagina in New York Times (cred) prin care ii provocare la un test direct intre Exadata si „nu mai stiu ce” echipament IBM) SalesForce.com, Microsoft, SAP etc. In viata privata, Ellison este la fel de excentric. Pasionat de yahting acum cativa ani si-a cumparat o insula in Hawai.

Dezvoltarea Oracle s-a bazat pana la inceputul anilor 2000 preponderent pe vanzarea bazelor de date omonime, care detin cea mai mare cota de piata la nivel global (dpdv venituri).  Ulterior, Oracle a intrat intr-o perioada agresiva de achizitii, alocand undeva spre 50 miliarde USD pentru aceste actiuni. Prin 2009 publicam in Market Watch o analiza pe aceasta tema „Quo Vadis Oracle” si inca de atunci suma ajunsese la 37.5 miliarde si era populata cu nume celebre precum: PeopleSoft, Siebel, Retek, Primavera, Bea Systems, Sun etc.

Safra Katz este in Oracle din 1999 si de multi ani este mana dreapta a lui Ellison si continuatoarea politicii sale. Are legaturi bune cu Romania, atat la nivel „genetic„ prin unul dintre bunici cat si ca business, a fost aici de cateva ori si s-a implicat direct in extinderea prezentei Oracle.
Mark Hurd are o relatie aparte cu Ellison, mai ales dupa ce acesta l-a sustinut in procesul cu HP si ulterior l-a cooptat in cadrul Oracle. Dupa retragerea lui Ellison, Hurd se va ocupa de vanzari, marketing si suport (ca directii generale) iar Safra Katz de financiar și juridic. Cu iesirea lui Ellison din scena, se cam incheie generatia managerilor care au pus bazele industriei IT: Gates, Jobs etc.